U Čakovcu održan kazališni performans “Od iluzije do inkluzije”

U nedjelju, 15. lipnja 2014. godine u Katoličkom domu u Čakovcu održan je kazališni performans “Od iluzije do inkluzije” u sklopu aktivnosti EU IPA4 projekta Bolja integracija u Međimurju.

Nositelj projekta Bolja integracija u Međimurju je Udruga slijepih Međimurske županije zajedno sa svojim partnerima Udrugom gluhih i nagluhih Međimurske županije, Udrugom za pomoć osobama sa mentalnom retardacijom Međimurske županije te Osnovnom školom Strahoninec i Dječjim vrtićem Tikvica Strahoninec.

Cilj dijela aktivnosti na projektu je jačanje kapaciteta suradnje partnerskih udruga sa poboljšanjem integracije osoba sa invaliditetom u Međimurskoj županiji. U performansu “Od iluzije do inkluzije” aktivno su sudjelovali članovi triju partnerskih udruga, osobe sa oštećenjima sluha, oštećenjem vida i mentalnom retardacijom pod vodstvom Vojina Perića, profesionalnog glumca, predsjednika Hrvatskog saveza slijepih i direktora kazališta slijepih i slabovidnih osoba “Novi život” te asistenciju Angela Naumovskog, prof. voditelja Kazališta vizualne umjetnosti i kulture gluhih “Dlan”.

U sklopu predstave publika je imala prilike prisustvovati simboličkom osnivanju Centra za rehabilitaciju svih kategorija osoba s invaliditetom, njihovom boravku u getoiziranoj instituciji i hiperbolički prikazanim problemima, njihovom umjetničkom programu te jednoj sceni Boalova kazališta u kojem je prikazana sustavna problematika zapošljavanja osoba s invaliditetom na način da je prikaz uobičajene situacije publika imala prilike promijeniti i kreirati prema vlastitim zamislima.

Ove nedjelje imali su prilike na jedan sasvim nov i drugačiji način uvidjeti stvarnost osoba sa invaliditetom koje još uvijek većim dijelom svoj život provode u specijaliziranim ustanovama bez mogućnosti da dobe priliku integracije u zajednicu u kojoj žive. Ovaj performans kao umjetnički iscenirano dijelo sa puno humorističnih elemenata dao je istinsku i realno jasnu sliku potrebe osoba sa invaliditetom da ih se “pusti” van, da ih se integrira u zajednicu i da mogućnost da svojim postojanjem, vještinama, mogućnostima i osobnostima daju doprinos i obogate svakodnevni život zajednice u Međimurju i šire. 

Glavni zaključak sudionika i publike nakon ovog događaja bio je kako bi istu stvar definitivno trebalo ponoviti i upriličiti pred daleko širom publikom a ponajviše pred publikom onih koji svojim odlukama donose kriterije i pravila svrstavanja ljudi u kategorije i podkategorije untoč  tome što su temeljna ljudska prava svima zajamčena jednako i unatoč tome što smo “svi mi MI!”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije