Vijesti / Grad Prelog
Grad Prelog
VIDEO I FOTO 'Kak’ se negda gostilo?': U Prelogu traje Noć muzeja!
Anja Dobranić

MUZEJ CROATA INSULANUS

VIDEO I FOTO 'Kak’ se negda gostilo?': U Prelogu traje Noć muzeja!

Svadbeni običaji Međimurja dio su životnih običaja Međimuraca, ali i važan element bogate kulturne baštine međimurskog kraja

Kako bi publici u ovo neizvjesno vrijeme pružili ponešto veselja pripremili smo, s brojnim suradnicima zanimljiv sadržaj, okrenuli se tradiciji i običajima, te iz zaborava izvukli svadbene šege u donjem Međimurju - najavili su iz Muzeja Croata insulanus, a mi smo ih tim povodom i posjetili.

Noć muzeja u Prelogu Fotogalerija

Svadbeni običaji Međimurja dio su životnih običaja Međimuraca, ali i važan element bogate kulturne baštine međimurskog kraja. Svadbeni običaji na području Međimurja u nepromijenjenom obliku zadržali su se do druge polovice 20. stoljeća. Osnovni elementi svadbe uglavnom su jednaki na području cijelog Međimurja. Postoje male razlike u svadbenim običajima donjeg i gornjeg Međimurja, ali i među susjednim selima u Međimurju.

Izložbom Kak se negda gostilo u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga prikazani su svadbeni običaji donjeg Međimurja, od snoboki, ozavaja, priprema za svadbu, važnih funkcija u svadbenom ceremonijalu i brojnih igrokaza, uz prikaz arhivskih dokumenata, fotografija i filmova, te razgovora s kazivačima.

Porazgovarali smo s Ivom Kožnjak, ravnateljicom i kustosicom Muzeja.

picture
 

 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.