MOŽE SE RAZGLEDATI DO 3. RUJNA

FANTASTIČNI GRADOVI U Muzeju Croata insulanus otvara se izložba crteža Drage Juraka

U svoje radove prenosi iskustva rada s kazališnih kulisa, stvara fantastičnu arhitekturu kod koje su fizikalne zakonitosti dokinute, a konstrukcije rastu u mašti

Izložba crteža Drage Juraka “Fantastični gradovi” otvara se u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Croata insulanus Grada Preloga u petak, 2. srpnja 2021. godine u 19 sati. Izložba se može razgledati do 3. rujna 2021. godine.

Drago Jurak istaknuo se kao jedan od najznačajnijih crtača hrvatske naivne umjetnosti. Svoj opus posvetio je prikazima izmaštanih gradova razigranih fasada i nebrojenih arhitektonskih detalja, fantazmapolisa.  Rođen je  1911. godine u Pušćima kod Kumrovca, izučio kolarski zanat, a radio je kao scenski radnik i stolar u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu od 1938. do umirovljena 1971. godine.

U slobodno vrijeme izrađivao je drvene makete građevina i reljefe u različitim materijalima. Sedamdesetih godina, kada naivna umjetnost doživljava vrhunac procvata, priključuje se krugu zagorskih naivaca od kojih su najpoznatiji Ivan Rabuzin, Matija Skurjeni, Franjo Klopotan.

U svoje radove Drago Jurak prenosi iskustva rada s kazališnih kulisa, stvara fantastičnu arhitekturu kod koje su fizikalne zakonitosti dokinute, a konstrukcije rastu u mašti. Njegova djela nalaze se u privatnim zbirkama, u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga izložena su djela iz zbirke Stjepana Pohižeka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije