za svakog ponešto

FOTO Uz misna slavlja, proštenje, predstave i popularnu utakmicu u Hemuševcu obilježen blagdan Male Gospe

Nizom vjerskih i svjetovnih događanja obilježen je blagdan Male Gospe u Hemuševcu, u nedjelju 8. rujna

Misna je slavlja predvodio velečasni Krunoslav Kefelja, župnik Župe sv. Roka u Draškovcu, kojoj pripadaju i vjernici iz Hemuševca. Misnim su slavljima, kao i događanjima u Hemuševcu nazočili i saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, predsjednik Gradskog vijeća Đuro Ujlaki, zamjenik gradonačelnika Zdravko Kvakan, predsjednica Mjesnog odbora Hemuševec Jacinta Matjačić, kao i predstavnici udruga iz Hemuševca i Draškovca.

Po kalendaru blagdan Male Gospe je uvijek 8. rujna. Zove se tako, budući da se slavi “mala Marija”, spomendan Marijina rođenja, za razliku od “Velike Gospe”, blagdana Marijina uznesenja na nebo, 15. kolovoza. Blagdan Male Gospe ima svoje početke u Jeruzalemu, u 5. stoljeću.

Tada je, naime, na mjestu gdje je prema predaji stajala Marijina rodna kuća, sagrađena crkva u čast svetoj Ani, Marijinoj majci. Kao spomen na ovu posvetu razvio se blagdan u čast Male Gospe: najprije na kršćanskom Istoku, a od 7. stoljeća i na Zapadu. Iako je Mala Gospa manji blagdan, nezapovjedan, vrlo je drag puku. Toga dana mnogi hodočaste u marijanska svetišta ili barem na misu u najbližu crkvu. Mala Gospa donosi jesen pa se u puku kaže “Gospa Mala – jesen prava!” O Maloj Gospi se lastavice skupljaju za odlazak. U puku je riječ, da ih Marija odvodi u tople krajeve, kao što ih i vraća na proljetni marijanski blagdan Blagovijest (25. ožujka).

Prije središnjeg misnog slavlja, otvorena je izložba prigodom obilježavanja petnaest godina djelovanja Društva žena “Tratinčica” iz Hemuševca. Ova udrga aktivno, od svojih početaka 2009. godine, pridonosi društvenom životu svojeg mjesta, a na izložbi je prikazan i dio njihovih aktivnosti. Najmlađe je razveselila predstava „Grga Čvarak“ Gradskog kazališta „Scena Gorica“.

Ovom predstavom Scena “Gorica” nastoji novim naraštajima djece usaditi određenu dozu empatije tj. osjećaj za drugoga i osvijestiti ih da, kada nekome prilaze, to čine s najboljim namjerama te da isto očekuju od drugih. Temeljni je cilj kazališnog “Grge Čvarka” optimizmom probuditi ono najbolje u svakome od nas i učiniti ovaj svijet ljepšim mjestom.

Prije predstave, glazbenim su nastupnom blagdan uljepšale i članice Udruge “Pjesma”. Nije nedostajalo ni sportskih uzbuđenja, uz tradicionalnu nogometnu utakmicu između “Iraca” iz Hemuševca i “Engleza” iz Draškovca. Rezultat je i ovoga puta bio u drugom planu, a brojni mještani Hemuševca i njihovi gosti druženje su u večernjim satima nastavili u centru Hemuševca, kod Caffe bara Apollo.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije