DOGAĐANJA Barokne večeri, kazališna predstava i Dani kruha

Varaždinske barokne večeri – ‘U ruhu mađarske kulture’

Festival ‘Varaždinske barokne večeri’ organiziraju se od 1968. godine u Varaždinu, kao ideja o objedinjenju bogate tradicije, povijesti, kulture, glazbe i povodom proslave 140. godina Muzičke škole Varaždin.

Godine 1971. održan je prvi trodnevni festival, u to vrijeme jedan od rijetkih specijaliziran za tu vrstu glazbe u Europi. Varaždinske barokne večeri iz godine u godinu dovodeći i izvodeći poznate europske autore, glazbenike i ansamble, razvijale su svijest o očuvanju baštine baroka te poticanju i istraživanju barokne glazbene i opće kulturne baštine.

Varaždinske barokne večeri svake su godine sve više bivale mjestom susreta istraživača muzikologa, glazbenika izvođača i priređivača djela, graditelja autentičnih instrumenata, učenika i učitelja glazbe iz cijelog svijeta. Nakon četrdeset i pet godina redovitog održavanja festivala došlo je do visokog podizanja barokne kulture.

Koncepciju Festival osnažuje svake godine druga zemlja partner predstavljajući u većoj mjeri svoje glazbenike i glazbu. Neke od dosadašnjih bile su Izrael, Njemačka, Austrija, Rusija, Slovačka, Poljska, Italija, Francuska i Španjolska.

Grad Prelog je jedan od članova velike porodice Festivala Varaždinskih baroknih večeri te svake godine ugošćuje renomirane evropske ansamble i umjetnike.

Ove godine u Prelogu će nastupiti renomirani Ansambl iz zemlje partnera Mađarske pod nazivom ‘Musica Profana’. Ansambl izvodi glazbu baroka na autentičnim instrumentima iz toga razdoblja.

Istog dana u Prelogu će biti održana i druga događanja vezana uz goste umjetnike pod nazivom ‘U ruhu mađarske kulture’.

Program 1. listopada 2017. godine (nedjelja):
12,00 sati – izložba starih zanata, folklora i kulinarstva (Trg slobode 1, Prelog)
18,00 sati – otvaranje izložbe ‘Otkrivanje srca’ – umjetnost i tradicija licitara iz radionica ‘Blažeković’ (Pastoralni centar bl. Alojzija Stepinca, Prelog)
19,00 sati – koncert ansambla ‘Musica Profana’ Republika Mađarska (Župna Crkva sv. Jakoba, Prelog)

Kazališna predstava ‘Pivo’ povodom ‘Dana učitelja’

Poznata je drevna grčka izreka; Učitelj ima moć zapaliti iskru radoznalosti, odškrinuti vrata znanja i svakom djetetu omogućiti razvoj sposobnosti, inteligencije i talenta pomoću kojih može postati što god želi.

Kroz svakodnevni rad učitelji daju ogroman doprinos općem razvoju, gradeći ljudske temelje društva, razvijajući kapacitete učenika i želju za učenjem. Časna je dužnost i obveza biti učitelj. Nije li to ‘dar bogova?’

Povodom Dana učitelja, Dom kulture Grada Preloga organizira kazališnu predstavu Teatra Gavran sa predstavom ‘Pivo’, dana 6. listopada (petak) 2017. godine, u 19,00 sati u Domu kulture Grada Preloga, Trg slobode 1, Prelog. Predstavu je režirala Helena Buljan. U glavnoj ulozi igraju Ožbolt i Jakov Gavran.

O predstavi

Pivo je neobična komedija koja govori o ocu i sinu i njihovu odnosu tijekom šezdeset godina. Autor Miro Gavran s puno je humora i topline prikazao suvremene prepoznatljive karaktere koji nas vode kroz situacije koje su mnogi od nas preživjeli s roditeljima ili djecom.

Šarmantno se poigravajući mačističkim mitovima i međugeneracijskim odnosima, Zlatko Ožbolt i Jakov Gavran izgradili su u ovoj suptilnoj predstavi uvjerljive životne likove, vođeni sigurnom redateljskom rukom velike hrvatske glumice Helene Buljan.

Cijena ulaznice iznosi 40,00 kuna. Svoje mjesto rezervirajte na broj mobitela: 099 33 444 17 (Ivan Gradečak)

Dani kruha i zahvale

Turistička zajednica Grada Preloga već tradicionalno u obilježava ‘Dane kruha i zahvale’. Miris peciva, kruha i vina širi se cijelim gradom. Cilj manifestacije jest pokazati bogatstvo tradicije i baštine našeg kraja sa izložbom i degustacijom kruha, kolača te bogatom paletom plodova zemlje.

I ove godine održati će se kuhanje bograča u kotliću, priprema ribe i graha što je već duga tradicija koja daje poseban štih manifestaciji. U pripremi bograča sudjeluju udruge s područja Grada Preloga.

Cijelu manifestaciju pratit će limena glazba KUD Sloga Karlovec.

‘Pozivamo sve građane grada Preloga da nam se pridruže 30. rujna 2017. godine s početkom u 8 sati, na Trgu slobode 1 i uveličaju našu manifestaciju ‘Dane kruha i zahvale’.’, rekli su iz TZ Grada Preloga.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije