FOTO Priče i mitovi iz starog Rima u centru Preloga

Kao uvod u subotnji, središnji dan Rimskih igara u Prelogu, zanimljiv program održan je i u petak navečer na Trgu Slobode, ispred Doma kulture. U suradnji s Knjižnicom i čitaonicom Grada Preloga održana je zanimljiva pričaonica uz baklje.

Pričale su se priče iz starog Rima, mitovi o bogovima, a najmlađima je stari Rim, dočarala ravnateljica Knjižnice i čitaonice Grada Preloga Maja Lesinger, uz pomoć Udruge Dioklecijanova legija iz Splita. Dioklecijanova legija udruga je koju je prije nekoliko godina osnovala skupina mladih entuzijasta s ciljem promicanja antičke kulturne baštine Hrvatske.

Od tada su osmislili niz projekata kojima nastoje rekonstruirati i oživjeti određene aspekte rimske prošlosti i kulture, a posebice one vezane uz rimsku legiju. Prelog i Rim veže nalazište Ferenčica. Na nalazištu Ferenčica obavljeno je nekoliko arheoloških iskopavanja prilikom kojih su otkriveni ostaci arhitekture iz rimskog razdoblja.

Utvrđeno je postojanje rimske građevine, moguće rustične vile koja je mogla nastati u razdoblju od 1. do 4. stoljeća. Od pokretnih nalaza pronađeni su uglavnom mnogobrojni ulomci građevnog materijala, točnije rimskih krovnih opeka, a ostale nalaze čine rijetki ulomci keramičkog posuđa, koje je zastupljeno uglavnom primjercima uporabne keramike lokalne proizvodnje (lonci, poklopci, zdjele).

Kao poseban nalaz izdvojen je ulomak rimskog ključa. Nalazi su pohranjeni u Muzeju Međimurja Čakovec. Nalazište danas prekrivaju oranice, šume i livade, javlja Prelog.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije