nova turistička atrakcija

FOTO Što sve možete vidjeti i naučiti u novootvorenom Spomen domu rudarstva u Murskom Središću?

U Murskom Središću je u ponedjeljak, 27. lipnja, na sam Dan grada i Spomendan svetog Ladislava svečano otvorena nova turistička atrakcija, Spomen dom rudarstva - Cimper. Time je Mursko Središće trajno obilježilo zanat kojemu grad duguje prosperitet i svoj rast

Povodom nedavnog otvorenja, te prvih otvorenih vrata koji će se održati ove subote, 2. srpnja u vremenu od 14.00 do 19.00 sati, porazgovarali smo s ravnateljem Centra za kulturu ‘Rudar’, Zoranom Turkom.

Što posjetiteljima nudite u novootvorenom Spomen domu rudarstva – Cimper? 

Posjetitelji se mogu upoznati sa svime vezanim uz rudarenje na području Murskog Središća. Od vrste i nastanka ugljena, prvih izvora o ugljenu, pa do početka i u konačnici kraja industrijske eksploatacije. Obrađuje se tehnološki procvat, život naših rudara i rudarki, kao i praznovjerja i mistična bića koja se uz rudarenje vežu i koja su trajno ostala zabilježena kroz naš lokalni folklor. Obrađuje se utjecaj rudarenja na rast i razvoj Murskog Središća i u konačnici cijena koja se za to plaćala, a to je zdravlje i ljudski životi. Postav je ostvaren kombinacijom poučnih panoa, multimedijalne opreme i stvarnih eksponata.

Što biste istaknuli kao najzanimljiviji, ali i najstariji eksponat u Cimperu? 

Meni osobno, to su svakako arhivski video zapisi iz šezdesetih godina prošlog stoljeća koje vjerujem većina stanovništva nikad nije imala prilike vidjeti. Najstariji eksponat je svakako ugljen, pošto posjetitelji na samom početku postava nauče koliko je potrebno godina za stvaranje ugljena. Možda bih istaknuo još industrijski mijeh iz kovačnice Ugljenika Peklenica iz prve polovice prošlog stoljeća.

Koje je radno vrijeme Spomen doma? Imate li organizirano stručno vodstvo i je li za posjetu potrebna najava?

Za sada je potrebna najava za vodstva. Upravljanje interpretacijskim centrom je prebačeno na Centar za kulturu ‘Rudar’ i ubrzo ćemo izvijestiti javnost o cijeni karata, mogućnosti najave, stručnim vodstvima i svemu ostalome. Stručno vodstvo bit će dostupno na hrvatskom i engleskom jeziku.

Kako je financirana izgradnja i opremanje Spomen doma?

Sam prostor separatora je Grad Mursko Središće kupio još godine 2018. za 219.000,00 kuna. Opremanje Spomen doma rudarstva Cimper ostvareno je kroz prekogranični projekt Energy tour vrijedan za Mursko Središće ukupno 294.000,00 eura, pri čemu je za sam Spomen dom osigurano 100.000,00 eura i isto toliko za Spomen park naftaštva u Peklenici. Iz projekta su financirane i razne druge aktivnosti, a ove će godine biti otisnuta i monografija rudarstva na području Murskog Središća. Prije samog opremanja bilo je potrebno i izraditi glavni projekt, osigurati statiku, nove podove, strop i kompletnu renovaciju iznutra i izvana, što je iznosilo približno 1.550.000,00 kuna, pri čemu je 320.000,00 kuna osigurano iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i 40.000,00 kuna je kroz natječaj za turizam udijelila Međimurska županija. Treba ipak napomenuti da smo i veliki dio poslova oko koncepta samog postava, istraživanja, svih tekstova, skupljanja fotografija, video materijala i svega ostalog odradili svojim resursima, odnosno zaposlenicima Grada ili gradskih ustanova, a imali smo i nesebičnu pomoć Turističke zajednice Međimurske županije u vidu konzultacija.

Što ovaj Spomen dom znači za sam Grad Mursko Središće?

Osim što je, barem tako vjerujemo, atraktivan turistički proizvod, ovaj interpretacijski centar je, kao što i ime govori, spomen dom rudarstva na ovom području. Ovo je i način da velimo hvala svim neznanim i znanim junacima koji su zdravlje i živote ostavili u jamama za prosperitet i dobro naše zajednice. Rudarstvo je trajno utkano u identitet našeg grada i za nas ovaj interpretacijski centar ima nemjerljivu vrijednost i van samog turističkog konteksta. Mnogi stanovnici, pa i ja, tamo možemo susresti svoje pretke.

U subotu organizirate Dan otvorenih vrata, što sve pripremate posjetiteljima?

U subotu od 14.00 do 19.00 je dan otvorenih vrata i svi posjetitelji mogu besplatno i u miru razgledati čitav Spomen dom rudarstva – Cimper. Svima koji su zainteresirani dostupno je i stručno vodstvo i informacije i zanimljivosti koje možda i nisu stale u sami postav. Pozivamo ljude da se odazovu u što većem broju, a svakako ćemo organizirati još koji dan otvorenih vrata do jesenskih mjeseci.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije