FOTO: Čakovčani u Beogradu na 60-toj godišnjici smrti J.Š. Slavenskog

>> FOTO: Čakovčani u Beogradu uveličali godišnjicu smrti J.Š. Slavenskog

U subotu navečer, u Beogradu je održana svečanost povodom 60-e obljetnice smrti Josipa Štolcera Slavenskog, istaknutog skladatelja, muzikologa, pedagoga, jednog od naših najznamenitijih i svjetski najpoznatijih sugrađana. Na poziv Zajednice Hrvata “Tin Ujević” iz glavnog srbijanskog grada, na koncertu su nastupili i gosti iz Hrvatske, među kojima je bio i Pjevački zbor “Josip Štolcer Slavenski” iz Čakovca.

Osim članova zbora predvođenih dirigenticom Senkom Bašek Šamec, u čakovečkoj delegaciji bili su i predsjednik Gradskog vijeća Čakovca Jurica Horvat, ravnatelj Centra za kulturu Čakovec Ladislav Varga, predstavnica Gimnazije “Josip Slavenski” Čakovec Branka Srnec Tompa, pročelnik UO za društvene, protokolarne i europske poslove Grada Čakovca David Vugrinec te pijanistica Irena Lenuzzi.

Osim nastupa na koncertu, izaslanstvo je posjetilo i Legat “Josip Slavenski” u Beogradu. Legat ovog skladatelja nalazi se u samom središtu grada, a u njemu se, pored pisane ostavštine nalazi i u potpunosti sačuvana i rekonstruirana Štocerova radna soba. Kroz Legat goste iz Čakovca provela je profesorica Mirjana Živković, koja je 15 godina vodila Legat, a bila je i Štolcerov đak.

Izaslanstvo je posjetilo i skladateljev grob koji se nalazi na beogradskom Novom groblju. Vijenac su položili predsjednik Gradskog vijeća Čakovca Jurica Horvat i ravnatelj Centra za kulturu Čakovec Ladislav Varga. U čast čovjeka čije ime nosi, Zbor je pred grobom, u vrlo emotivnoj izvedbi otpjevao “Voda zvira”, inače pogrebnu pjesmu Josipa Štolcera Slavenskog.

Nastup je održan u Ustanovi kulture “Vuk Karađić”, a na samom početku te kraju koncerta Zbor “Josip Štolcer Slavenski” zajedno sa Zborom Muzičke škole “Josip Slavenski” izveo je najpoznatije Štolcerove kompozicije. Osim njih, djela Slavenskog izveli su i učenici Muzičke škole, te pijanistica Irena Lenuzzi, koja je kao dio čakovečke delegacije doputovala iz Karlovca.

Posjet je bio prilika i da se protokolarne susrete. Osim što je dogovorena glazbena i umjetnička suradnja vezana uz lik i djelo Josipa Štolcera Slavenskog te dogovoren dio programa sljedećeg Majskog muzičkog memorijala, predsjednik Gradskog vijeća Jurica Horvat sa predstavnicima beogradske gradske općine Palilula, razgovarao je o mogućnostima suradnje vezane uz pretpristupne fondove Europske unije. Naime, Srbija je započela proces ulaska u EU, a ovih dana očekuje se otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja.

Josip Štolcer Slavenski rođen je u Čakovcu 1896. godine, a umro u Beogradu 30. studenog 1955. godine. Sljedeće godine obilježavamo 120 obljetnicu rođenja ovog znamenitog Čakovčana.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije