Skladatelj Ljubo Kuntarić drugi je počasni građanin Čakovca

Gradski vijećnici Grada Čakovca na 15. sjednici su odlučili su da će drugipočasni građanin Čakovca biti Ljubo Kuntarić.

Ovaj 90-godišnji rođeni Čakovčanac, autor je brojnih šansona, jedan je od hrvatskih najuspješnijih i najplodnijih skladatelja, dobitnik je mnogih nagrada, a autor je i brojnih scenskih djela.

Kuntarić danas živi u Voloskom kraj Opatije, a nagrada će mu se uručiti na koncertu koji će se u čakovečkom Centru za kulturu održati 29. listopada.

Ljubo Kuntarić rođen je 20.lipnja 1925. godine u Čakovcu i zato mu Čakovec i Međimurje puno duguju. Istina je, da nije dugo živio u Čakovcu, ali ga je svugdje isticao kao svoj rodni grad i uvijek kada su mu to brojne obaveze dozvolile rado mu se vraćao u posjet.

Školovanje je započeo u Čakovcu, nastavio u Varaždinu (Gimnazija i Muzička škola), a građevinu je diplomirao na Tehničkom fakultetu u Zagrebu 1951. godine. Kao građevinar počeo je raditi u Opatiji i do kraja svojeg radnog vijeka zadržao se na moru, gdje ga znaju kao vrsnog inženjera.

I sam je priznao da bi se teško odlučio gdje je bio uspješniji, u građevinarstvu ili glazbi. No, svoju uspješnu skladateljsku karijeru još nije završio tako da je glazbi ipak dao više i još uvijek daje, pa stoga vjerujemo da njegova glazbena genijalnost još nije rekla zadnju riječ.

Glazbu, čije je gene, kako voli reći, naslijedio od majke, Čehinje Olge Petelke i oca Ljuboslava, koji je bio dugogodišnji profesor na čakovečkoj “Preparandiji” diplomirao je poslije II. Svjetskog rata. Prvi šlager Ti ni ne slutiš skladao je 1943., a otpjevao ga je Andrija Konc. S pjesmom Ta tvoja ruka mala koju je otpjevao Ivo Robić pobijedio je na prvom zagrebačkom festivalu zabavne glazbe.

U sljedećih dvadesetak godina sudjelovao je na zagrebačkim i ostalim domaćim festivalima (jedan je od inicijatora i osnivača festivala Melodije Istre i Kvarnera), osvojivši četrdesetak nagrada i stekavši veliku popularnost. Malo tko nije čuo za njegovu pjesmu Autobus Calypso koja se godinama slušala i još uvijek je popularna, a mnogi ni danas ne znaju, da je to djelo našega Čakovčanina Ljube.

Ako stvaralački opus maestra Ljube Kuntarića prevedemo u brojke napunit ćemo cijeli vlak glazbenih dijela: 40 komornih skladbi, 74 tamburaške i mandolinske pjesme, 160 dječjih pjesama, 180 klapskih napjeva, 200 zborskih skladbi i 680 sakralnih skladbi. Opus je to vrijedan divljenja, a treba spomenuti da je napisao i preko 2500 različitih skladbi, pjesama, napjeva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije