Gradski vijećnici raspravljali o stanju i sudbini GP Stanorad

Izvješće o radu GP Stanorad, imenovanje novih ulica, odluke o proglašenju Ljube Kuntarića počasnim građaninom, donošenje odluke o prihvaćanju Povelje o prijateljstvu i suradnji između Čakovca i australskog grada Hurstville Cityja, neke su od točaka sa 15. sjednice čakovečkog Gradskog vijeća održane u četvrtak.

Kao i svaki put, sjednica je počela Aktualnim satom. Gradske vijećnike zanimali su podaci vezani uz napise o odlaganju opasnog otpada na odlagalištu u Totovcu. Odgovarajući na postavljeno pitanje, direktorica GKP “Čakom”, Snježana Tkalčec Avirović rekla je, među ostalim, da ova tvrtka poštuje sve zakonske odredbe i propise te da se na našem odlagalištu ne odlaže opasni otpad.

Slučaj o kojem se pisalo, dogodio se prije tri godine, a nakon što su dobivene analize nezavisnih laboratorija, otpad iz te tvrtke više nije deponiran u Totovcu. Utjecaj odlagališta na zdravlje okolnog stanovništva i okoliš stalno se promatra, te nisu zabilježena nikakva odstupanja od zakonom predviđenih vrijednosti. Odlagalište je sigurno, rezimirala je direktorica Avirović.

Vijećnike su zanimali i podaci o građevinskim radovima na području Grada, kontroliraju li gradske službe isplatu sredstava udrugama, nekoliko je pitanja bilo vezano uz regulaciju prometa, zatraženo je konačni obračun prihoda i rashoda “Porcijunkulova”, ima li Grad Čakovec plan za eventualno postupanje s migrantima…

No, najzanimljivija je bila točka vezana uz GP “Stanorad”. Rasprava o poslovanju i budućnosti ove tvrtke najavljena je već na prošloj sjednici, nakon što je vijećnicima na uvid dano Izvješće o poslovanju u prethodnoj godini. Govoreći o stanju u ovoj gradskoj tvrtki, direktor Stanorada Velimir Mađarić, rekao je da je zatečeno stanje teško, tvrtka je imala dugove iz ranijih razdoblja, te da je bilo potrebno provesti racionalizaciju.

Iako tvrtka danas pozitivno posluje, dug iz prethodnog razdoblja od otprilike 2 i pol milijuna kuna, predstavlja veliki uteg za tvrtku. Nedavno je otvorena i istraga protiv bivšeg direktora, te bi nakon nje, trebalo biti jasnije kako je do takvog duga uopće došlo. Danas Stanorad pozitivno posluje, što bi trebao biti pokazatelj da tvrtka može opstati na tržištu.

Vijećnike je zanimalo s koliko stanova, odnosno zgrada Stanorad upravlja, koliko ima zaposlenih, isplati li se uopće Gradu imati ovu tvrtku, koja je struktura duga te na koji način se namjeravaju vratiti dugovi. Stanorad trenutno ima 16 zaposlenih, skrbi o oko 4 i pol tisuće stanova, a otprilike pola duga je prema Gradskom proračunu, a ostatak prema zgradama te dobavljačima.

U raspravu se uključio i gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, koji je rekao da tvrtka koja upravlja stanovima Gradu treba. U slučaju gašenja poduzeća, dugove bi ionako trebao vratiti Grad Čakovec, a sadašnja uprava ima pozitivne rezultate te bi joj trebalo dati šansu, rekao je gradonačelnik Kovač. Na kraju, većinom glasova prihvaćen je Zaključak kojom je dana podrška GP “Stanorad” u daljnjem radu, a Izvješće o poslovanju upućeno Nadzornom odboru na razmatanje.

Gradski vijećnici odlučili su da će drugi počasni građanin Čakovca biti Ljubo Kuntarić. Ovaj 90-godišnji rođeni Čakovčanac, autor je brojnih šansona, jedan je od hrvatskih najuspješnijih i najplodnijih skladatelja, dobitnik je mnogih nagrada, a autor je i brojnih scenskih djela. Kuntarić danas živi u Voloskom kraj Opatije, a nagrada će mu se uručiti na koncertu koji će se u čakovečkom Centru za kulturu održati 29. listopada.

Na inicijativu iseljenih Međimuraca u Australiji, Grad Čakovec pokrenut će postupak potpisivanja Povelje o prijateljstvu i suradnji s Hurstville Cityijom. Ovaj grad nalazi se u blizini Sidneya, dom je veliko hrvatskoj zajednici, među kojima je i mnogo Međimuraca. Oni su zainteresirani za uspostavljanje veza s rodnim krajem, ali i za eventualna ulaganja. Gradsko vijeće jednoglasno je dalo “zeleno svjetlo” gradonačelniku da potpiše Povelju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije