VUKOWAR – 87 dana boli i patnje

>> VUKOWAR – 87 dana boli i patnje

U čakovečkoj dvorani Scheier otvorena je izložba fotografija povodom sjećanja na ratna stradanja i patnje Vukovara, njegovih stanovnika i branitelja tijekom Domovinskog rata. Svečanost otvaranja započela je polaganjem vijenca i paljenjem svijeća ispred Spomen zida poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, koje su položili predstavnici braniteljskih udruga, Međimurske županije, Grada Čakovca i Policijske uprave međimurske.

Već u samom naslovu može se jasno vidjeti tematika izložbe koja je organizirana u spomen na sjećanje na 87 dana borbi za slobodu jednog grada ali i borbe za slobodu Hrvatske, u kojoj su živote položili i mnogi Međimurci. Izložba “VUKOWAR 87 dana boli i patnje” predstavlja neke, do sada neprikazane video i fotografske zapise, a otvorena je projekcijom dokumentarnog filma “Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica 1991.”

Na samom početku predsjednik Udruge vukovarskih branitelja i logoraša iz Međimurja Željko Sršan – Campi istaknuo je kako je upravo na dan otvaranja izložbe, 14. rujna prije 24 godine počeo žestoki napad na Vukovar, Borovo Naselje i Trpinjsku cestu. Tog dana nastavlja, Sršan , golobradi mladići preko noći postali su ratnici. Bio je to početak tromjesečnog pakla, ali i početak snova o slobodnoj Hrvatskoj koji je na kraju i ostvaren 1995. godine nakon Oluje.

Vukovar se ne smije nikada zaboraviti

Danas, dvadesetak godina nakon herojske borbe u Vukovaru, pokušava se izjednačiti agresor sa žrtvom, pokušava se pisati neka čudna i lažna povijest. Stoga je i ova izložba zalog za budućnost i očuvanje digniteta Domovinskog rata, kao i sjećanje na heroje koji su dali svoje živote kako bi mi mogli danas živjeti u miru, kazao je Sršan.

Zamjenik međimurskog župana Zoran Vidović i čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač također su u svojim emotivnim govorima istaknuli kako je Vukovar urezan u naše sjećanje. Tri mjeseca patnje stanovnika i branitelja Grada Heroja zauvijek su promijenila ljude koji su taj pakao rata preživjeli, a koji je nama teško samo i zamisliti.

– Stoga, izuzetnim smatram stalno evociranje uspomena na to razdoblje rata i ukazivanje djeci i mladima da sloboda nije došla sama od sebe već je za nju prolivena rijeka krvi, kazao je gradonačelnik Kovač. Zamjenik župana Zoran Vidović dodao je kako su Međimurci dali veliki doprinos u borbi za slobodu Hrvatske. Kroz nekoliko dana obilježit ćemo i pad čakovečke vojarne kada smo oslobodili Međimurje, a mnogi su nakon toga krenuli na ratišta diljem Hrvatske , gdje su zauvijek ostavili svoje živote. Domovinski rat je svetinja, kazao je Vidović , i da nije bilo hrvatskih branitelja, danas ne bi živjeli u slobodnoj i samostalnoj državi.

Otvorenju izložbe u zgradi Scheier u Čakovcu nazočili su vukovarski branitelji, članovi Udruge vukovarskih branitelja i logoraša Međimurja i drugih braniteljskih udruga, članovi obitelji poginulih i nestalih branitelja, saborska zastupnica Sunčana Glavak, zamjenici međimurskog župana Zoran Vidović i Sandra Herman, gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač sa zamjenikom Mariom Medvedom, načelnik Policijske uprave Međimurske Krunoslav Gosarić i načelnik Policijske postaje Čakovec Krunoslav Jurčević.

Pokrovitelj izložbe koja se može razgledati do 19. studenog je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, a trebali bi je posjetiti i učenici međimurskih osnovnih i srednjih škola.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije