Na Franjevačkom trgu u Čakovcu svečano otvoreno 356. Porcijunkulsko proštenje

>> Na Franjevačkom trgu u Čakovcu svečano otvoreno 356. Porcijunkulsko proštenje

Jučer (četvrtak) je u čakovečkoj crkvi Svetog Nikole Biskupa započela trodnevna duhovna priprava koju ove godine vodi fra Zoran Bibić gvardijan iz Našica.

Svečano je bilo i nakon večernje mise. Naime, podizanjem zastava od strane pripadnika Zrinske garde Čakovec i čitanjem Poslanice (čitao Matko Buvač) te kratkim prigodnim igrokazom, odnosno prizorom iz života svetoga Franje, gvardijan čakovečkog Franjevačkog samostana, fra Željko Železnjak i čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač otvorili su proslavu 356. Porcijunkulskog proštenja.

>>> Live prijenos: Porcijunkulovo 2015.

Tom prigodom čakovečki gradonačelnik istaknuo je kako je suradnja crkve i grada oduvijek bila dobra, a postoji želja i volja da bude i još kvalitetnija. – Ono što je najvažnije i najvrednije, nastavio je Kovač, je to da ćemo kroz ova tri dana duhovne priprave primiti Porcijunkluski oprost, koji je za nas izmolio sveti Franjo.

Porcijunkula ili Sv. Marija Anđeoska malo je zemljište s crkvicom nedaleko Asiza koje je 1209. godine sv. Franjo dobio od asiških benediktinaca za boravište svoje braće. Riječ porziuncola dolazi od latinske rijeci pars; talijanske porzione što znači porcija ili komad nečega. Odatle i naziv Porcijunkula.

Crkva je oduvijek naslovljena na svetu Mariju Anđeosku. Ta je crkva uskoro postala okupljalište svih franjevaca, a 1216. godine papa Honorije III. je odredio posebni oprost svima onima koji ju posjete te se ispovjede i pokaju za svoje grijehe. Poslije se taj oprost prenio na sve franjevačke crkve, a s vremenom i na sve župne crkve.

Danas, (petak) nakon večernje mise slijedi klanjanje pred Presvetim. U subotu 1. kolovoza je misno slavlje za bolesne i potrebne u 9 sati, a navečer od 19.30 sat je koncert u čast Gospi od Anđela, nakon čega od 21 do 22 sata slijedi Marijansko bdjenje. Porcijunkulski oprost može se dobiti 1. kolovoza poslije podne i 2. kolovoza cijeli dan.


U nedjelju od 10 sati na rasporadu je središnja sveta misa koju predvodi varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. Prije mise od 9.30 sati kroz središnju čakovečku ulicu započinje svečana procesija, na kojo će se nositi nova slika Gospe od Anđela, rad umjetnika Josipa Jerkovića i dar Zrinske garde Čakovec Franjevačkom samostanu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije