Porcijunkulovo je postalo središnji ljetni događaj u ovom dijelu Hrvatske

Ovogodišnja manifestacija Porcijunkolovog – središnjeg čakovečkog proštenja i najatraktivnije ljetne manifestacije, ne samo u našem kraju već i puno šire, počinje u četvrtak 30. srpnja i traje do utorka 4. kolovoza. O tomu gdje će se i kakav program odvijati razgovarali smo s čakovečkim gradonačelnikom Stjepanom Kovačom, ujedno i predsjednikom Turističke zajednice Grada Čakovca.

eMedjimurje.hr: Ove godine održava se 51. Porcijunkulovo, koje bi prema najavama trebalo biti najbolje i najkvalitetnije. Što nam to Grad i Turistička zajednica Grada Čakovca pripremaju i po čemu će ono biti drugačije od dosadašnjih ?

– Najprije želim reći da na tragu prošlogodišnje manifestacije, kad smo srušili sve rekorde po posjećenosti, broju nastupa i izlagača, nastavljamo još jačim tempom. Ove godine tako smo manifestaciju produžili za jedan dan, povećali smo područje na kojem se Porcijunkulovo održava, a visoko postavljenu letvicu što se tiče koncertnih nastupa ove smo godine premašili. Bit će ovo, vjerujem, još jedno rekordno Porcijunkulovo!

eMedjimurje.hr: Svake godine sve je veći broj izlagača, a ove im Grad, kao vid dobre suradnje daje i jedan dan besplatan, s obzirom na to da manifestacija traje šest, umjesto dosadašnjih pet dana?

– Ne samo da je iz godine u godinu sve veći broj izlagača, već i sponzora. Porcijunkulovo se nametnulo kao središnje ljetno događanje u ovom dijelu Hrvatske, njega posjeti preko 200 tisuća ljudi iz šire regije, te je u neku ruku i logično da iz godine u godinu raste interes za izlaganje i sudjelovanje. Naravno, ovdje i brojne tvrtke vide svoju šansu, a njihovo sponzorstvo omogućuje nam da obogaćujemo program i uvodimo nove sadržaje. Ovaj zamašnjak koji je lani pokrenut, sigurno neće stati još neko vrijeme, te sam siguran da će za desetak godina Porcijunkulovo biti puno bolje i veće nego je sad.

eMedjimurje.hr: Kada je riječ o zabavnom programu, on će i na 51. Porcijunkulovom biti izuzetno bogat i odvijati se na više lokacija , odnosno više pozornica raspoređenih po gradu.

– Osim središnje velike pozornice na Trgu Republike, na kojima će se održati glavni koncerti, postavljene su i manje pozornice postavljene na Franjevačkom trgu, Strossmayerovoj ulici, Ulici Katarine Zrinski i Ulici kralja Tomislava. Ukupno imamo šest pozornica, a na svakoj od njih održavat će se program. Želim istaknuti odličnu suradnju s ugostiteljima koji imaju lokale u gradskom središtu, koji su sudjelovali u organizaciji programa te zahvaljujući kojima će on biti bogatiji.

eMedjimurje.hr: Osim vjerskog obilježavanja Porcijunkulovog, bogatog zabavnog dijela, ova popularna manifestacija ima i humanitarnu notu

– Ove godine imamo tri humanitarne akcije. Na samom otvaranju održat će se humanitarna aukcija dresova nogometne, rukometne i košarkaške reprezentacije, čiji je prihod namijenjen za pomoć Lovri Pergaru iz Mihovljana, koji ponovno mora na operaciju oka. Također, i ove godine imamo Međimursku pogaču, gdje je sav prihod namijenjen za pomoć Udruzi udomitelja Međimurja, koji će tim novcima djecu smještenu kod udomiteljskih obitelji poslati na more. Čakovčani i Međimurci poznati su po svom velikom srcu, uvijek pomažu kad je to potrebno, te vjerujem da ćemo uspjeti skupiti dovoljno novca. Dio humanitarnog prihoda usmjerit će se i za plaćanje ljetovanja u odmaralištu u Dramlju, djeci iz ratom zahvaćenih dijelova Ukrajine, koji su ostali bez roditelja.

eMedjimurje.hr: 51. Recite koju riječ i o tehničkim novitetima o kojima smo slušali. Ove godine posjetitelji će moći sve pratiti i virtualno, odnosno dobivati informacije putem internet stranice, mogu skinuti i aplikaciju za pametne telefone, a u Turističkom uredu moći će dobiti i “isprintano kartu” kako bi što lakše stigli do određene lokacije u gradu.

– Tako je, tehnologija je danas neodvojivi dio svakodnevnog života, pa tako i manifestacija i događanja poput ovog. Prije dvije godine krenuli smo s mobilnom aplikacijom, ona se svake godine razvija i ažurira, postoji za iPhone i Android uređaje. I internetske stranice se ažuriraju novih događanjima vezanim uz Porcijunkulovo praktički svakog sata, aktivni smo i na društvenim mrežama koje koristimo kao feedback od građana. Ove godine dobit ćemo i prvi multimedijalni plan grada, gdje će posjetitelji putem ekrana osjetljivog na dodir pregledavati plan grada, a nakon što odaberu lokaciju, u turističkom uredu mogu isprintati kartu. Također, u središtu grada postavit će se i dva nova velika plana grada, koji bi trebali olakšati kretanje po Čakovcu.

eMedjimurje.hr: U ranijim najavama ovogodišnje manifestacije već ste zamolili sugrađane koji žive u centru grada za malo strpljenja i razumijevanja za ono što će se događati u šest dana Porcijunkulovog, imate li i kakvu poruku za sve one goste koji se spremaju doći u Čakovec na 51. Porcijunkulovo?

– Građani koji žive u središtu grada za razliku od ostalih Čakovčana moraju tih dana trpjeti buku. I ovim putem ih molim za razumijevanje to je samo šest dana u godini. Od Porcijunkulova koristi imaju svi, od grada koji dobiva na prepoznatljivosti, a nisu zanemarive i gospodarske koristi. Inače, pojačano ćemo kontrolirati pridržavaju li se svi zakupci otvorenih prostora odluka o komunalnom redu, kako bismo eventualne opravdane prigovore smanjili na najmanju moguću mjeru. Svima koji namjeravaju doći obećavam dobru zabavu, a sve koji još uvijek dvoje poručujem – dođite i doživite Porcijunkulovo!

eMedjimurje.hr: Na kraju spomenimo još i poseban režim naplate parkirališta u Čakovcu za vrijeme trajanja manifestacije, zbog kojeg je u dijelu javnosti bilo određenog negodovanja, zašto pet kuna i zbog čega do 22 sata?

– Manifestacija ovakvog obima i ovako bogatog programa stoji mnogo. Trudimo se, za razliku od gradova u blizini programe građanima nuditi besplatno. Velik broj vozila koji će tih dana biti u Gradu, zahtijevat će pojačano održavanje parkirališta i javnih površina, te je to način na koji će se pokriti dio troškova. Povećanje nije veliko te traje samo do završetka manifestacije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije