Sve je spremno za 51. Porcijunkulovo u Čakovcu

>> Sve je spremno za 51. Porcijunkulovo u Čakovcu

Obilježavanje 51. po redu svjetovnog dijela čakovečkog proštenja popularnog Porcijunkulovog, i ove će godine po mnogo čemu biti drukčije i posebno. Jedan od noviteta svakako je samo trajanje manifestacije, koja će se održati šest, umjesto do sada uobičajenih pet dana.

>>> Program pogledajte niže na letku u galeriji

Od 30. srpnja do 4. kolovoza 2015. posjetitelji će moći uživati u iznimno bogatom programu 5 + 1, koji obuhvaća različite sadržaje, kako bi se zadovoljili ukusi brojnih posjetitelja, kojih je iz godine u godinu sve više. Prema službenoj procjeni u 2014. godini manifestaciju je posjetilo preko 200.000 ljudi, kazao je čakovečko gradonačelnik Stjepan Kovač.

– Svake godine pokušavamo napraviti program koji će biti bolji i zanimljiviji posjetiteljima, nastavlja Kovač. Isto tako želimo da bude što vidljivija i praćena , ne samo na nacionalnom nivou, već i u široj regiji. S obzirom na to da je crkveno otvorenje Porcijunkulovog u četvrtak, a svjetovno u petak ove smo godine odlučili da već u četvrtak bude održan jedan koncert. Također taj dan za sve izlagače je besplatan, što je samo dokaz dobrog partnerskog odnosa prema njima, kojih je iz godine u godinu sve više.

Gradonačelnik je pozvao i sve stanare u središtu grada na razumijevanje i strpljenje, jer je Porcijunkulovo samo jednom u godini te je to manifestacija koja promovira naš grad i njegove potencijale. Također, Kovač se zahvalio i svim sponzorima kojih ove godine ima izuzetno veliki broj, a bez kojih ovako bogat program ne bi bio moguć.

Vjerski dio manifestacije obuhvaća trodnevnicu u čast Gospi od Anđela koju će predvoditi fra Zoran Bibić gvardijan iz Našica, istaknuo je fra Željko Železnjak, gvardijan čakovečkog franjevačkog samostana. Crkveno otvaranje manifestacije održat će se u četvrtak 30.srpnja na Franjevačkom trgu nakon svete mise u 18.30. Središnju svetu misu koju će u nedjelju prenositi izravno i Hrvatska televizija predvodit će varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

Ono što je novitet ove godine je i zavjetna slika , poklon Zrinske garde koju će gardisti nositi na svečanoj procesiji u nedjelju od 9.30 sati.

Vizualni dio manifestacije osim kišobrana obilježit će i instalacija međimurskih licitarskih srca koja će biti postavljena u Ulici J.J. Strossmayera

O samom programu koji očekuje mnogobrojne posjetitelje, voditeljica Turističkog ureda Grada Čakovca, Boška Ban Vlahek kaže kako je u šest dana trajanja manifestacije predviđen niz događanja povezanih s tradicijom, običajima i bogatom poviješću našeg kraja, te velik broj atraktivnih kulturnih i zabavnih sadržaja.

Porcijunkulovo i ove godine obiluje novitetima od kojih svakako vrijedi spomenuti izložbu egzotičnih životinja “Egzotika Međimurja”, 3 D uličnu sliku Danijela Drvenkara koju će autor izraditi u Ulici Kralja Tomislava kod zgrade HZZO-a, te izložbu skulptura od šibica autora Tomislava Horvata u zgradi Scheier.

Na glavnoj pozornici na Trgu Republike očekuje nas čak šest koncerata. Prvi dan, u četvrtak 30. srpnja posjetitelje će zabavljati Krunoslav Kićo Slabinac i tamburaški orkestar, a slijede u petak Gibonni i Vlatko Stefanovski trio, u subotu klapa Rišpet, nedjelju Dražen Zečić, ponedjeljak Željko Joksimović i u utorak,posljednjeg dana Novi Fosili. Posjetitelji će se svakodnevno moći zabavljati i na nekoj od šest pozornica u centru grada, već prema glazbenom ukusu i afinitetima.

Porcijunkulovo i ove godine ima humanitarni karakter

Neće nedostajati ni akcija humanitarnog karaktera, tako će posjetitelji moći probati već poznatu najveću međimursku pogaču koja će se protezati Ulicom kralja Tomislava i biti još veća nego prošle godine. Osim pogače, građani će moći isprobati i delicije Tvrtka Šakote i Marka Palfija, čiji je novac od prodaje također namijenjen za humanitarne svrhe. Naši najmlađi će svakodnevno moći uživati u dječjim kreativnim radionicama te edukativno-zabavnom programu.

Uoči samog početka manifestacije u petak , održat će se i humanitarna aukcija sportskih dresova poznatih hrvatskih sportaša, čiji prilog ide u korist malog Lovre Pergara za još jednu operaciju njegova oka.

Uz atraktivne edukativne radionice starih zanata, već poznate “Oldtimere”, prezentacije streličarstva, degustaciju međimurskih vina i još mnogo drugog, ove će godine Porcijunkulovo zablistati u punom sjaju, i prema najavi organizatora trebalo bi biti do sada najbolje i najzabavnije.

Novost ovogodišnjeg Porcijunkulovog je i digitalni multimedijalni touch screen koji će biti trajno postavljen u Turističkom uredu te putem kojeg će građani i posjetitelji moći dobiti sve potrebne informacije o gradu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije