8 milijuna i 300 tisuća kuna za obnovu 4 stambene zgrade u Čakovcu

Ukoliko sve bude prema planu, do kraja godine četiri zgrade na čakovečkom području dobit će nove vizure. Naime, one su prošle na Javnom natječaju za sufinanciranje energetske obnove višestambenih zgrada te će radove u 40 postotnom iznosu sufinancirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

“Ovo je još jedan uspjeh, jer nakon kandidiranja zgrade u Ulici Valenta Morandinija, još tri zgrade u Čakovcu odabrane su za energetsku obnovu. Osim što će se njihovom obnovom smanjiti troškovi koje stanari imaju za grijanje, obnova će omogućiti i posao našim građevinarima. Riječ je o zahvatu ukupno vrijednom oko 8 milijuna i 300 tisuća kuna, a 40 posto novca osigurat će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.”, rekao je među ostalim zamjenik gradonačelnika Čakovca Mario Medved.

Pored zgrade u Morandinijevoj ulici, u obnovu idu i zgrade u Štrosmajerovoj 7a, Otokara Keršovanija 2 te u Ulici Vladimira Nazora 26. To su prve zgrade u Čakovcu koje će se obnoviti na ovaj način, a i prve u ovom dijelu zemlje, što je dodatni uspjeh. Direktor GP Stanorad Velimir Mađarić, tvrtke koja upravlja tim zgradama, rekao je da će se obnoviti pročelja, krovišta, podrumi i stolarija.

Banke su pokazale interes te će osigurati kreditne linije kako bi se zgrade obnovile. “Građevinari koji će obavljati radove ne moraju strahovati za plaćanja, jer odmah po ispostavi računa za obavljene radove ide plaćanje”, rekao je Mađarić te dodao da, ukoliko sve bude išlo prema planu, radovi trebaju završiti do konca ove godine.

Predstavnik projektanta 3 od 5 zgrade, zagrebačke tvrtke Planetaris Natko Bilić, rekao je da su zgrade danas u lošem stanju, u energetskom razredu D i niže, te da će stanari nakon obnove imati osjetno manje račune za energente, tako da će im se ova investicija vratiti u relativno kratkom roku. Također, obnovom će porasti i vrijednost nekretnina, što također nije nezanemarivo.

Zanimljivo je da su za obnovu na natječaju prošle različite zgrade, od male u kojoj su četiri stana, pa sve do nebodera. Za očekivati je da će se i stanari ostalih zgrada na području Grada odlučiti za ovakav način sufinanciranja obnove, jer kako je na kraju rekao direktor Mađarić, interesa za daljnju obnovu ima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije