Stjepan Kovač: “Iza nas su vidljivi rezultati rada, no želimo biti još bolji”

Na kraju smo još jedne kalendarske godine. O tome kakva je ona bila za Grad Čakovec, razgovarali smo s čakovečkim gradonačelnikom Stjepanom Kovačom.

– Ovo je vrijeme, kazao je gradonačelnik tom prigodom, kada se zbraja i oduzima ono što smo radili i napravili, ali i vrijeme kada se već rade planovi za sljedeću godinu. Vjerujem da nakon ovih godinu i pol dana iza nas ima vidljivih rezultata rada, što građani i sami primjećuju. Da je u nekim stvarima moglo biti bolje, ni od toga nećemo bježati, jer uvijek može biti bolje, no nadamo se i želimo da nam svima sljedeća godina bude još bolja.

eMeđimurje.hr: Izgrađenost infrastrukture jedan je od razloga zašto je Čakovec, ne samo privlačan za investicije već i ugodan za živjeti. Novi izgled dobile su prometnice, izgrađena je biciklistička staza prema Slemenicama, a i krenulo se s papirologijom za izgradnju sjeverne obilaznice. Sve to uspijevate postići sa sredstvima europske unije ili fondova i ministarstava?

Pokušavamo što više novca privući iz državnog proračuna, koristiti sredstva, recimo Hrvatskih cesta i drugih izvora financiranja, ali isto tako dosta projekata financiramo i vlastitim sredstvima. Tako je ove godine izgrađena pješačko biciklistička staza do Slemenica, projekt na koji se čekalo godinama, a već sljedeće godine u planu je nastavak izgradnje preko Žiškovca, odnosno sve do Murskog Središća. Na Badnjak je raspisan javni natječaj za izradu projektne dokumentacije za sjevernu zaobilaznicu Čakovca, vrijedne 2 milijuna i 300 tisuća kuna. Ako sve bude u redu, iduće godine bi se trebalo krenuti u otkup zemljišta za izgradnju, dok bi 2016. trebao krenuti u izgradnju projekt ukupne vrijednosti veće od 200 milijuna kuna.

Isto tako , rješavaju se brojne crne točke u prometu, dok su već pristigla sredstva za projekte aplicirane na natječaju Nacionalnog programa sigurnosti u prometu, kojima će se uz pomoć Ministarstva prometa sufinancirati rekonstrukcija dva raskrižja. Prvo je ono na čakovečkom Jugu kod crkve sv. Antuna Padovanskog, gdje će se izgraditi rotor, dok je na raskrižju u Svetojelenskoj ulici ( skretanje od Županijske bolnice prema Konzumu) u planu izgradnja lijevog “skretača”. Vrijednost ovih programa je otprilike 2 milijuna kuna.

eMeđimurje.hr: U kojoj su fazi projekti aglomeracije, jednog od skupljih projekata i investicija u sljedećih nekoliko godina?

– Nakon nedavnog potpisivanja sporazuma o početku gradnje, mogu izraziti veliko zadovoljstvo što će napokon početi radovi na aglomeraciji Čakovec, infrastrukturnom poslu desetljeća. Ističem da su posao vrijedan stotinjak milijuna kuna dobile domaće građevinske tvrtke okupljene oko čakovečke Tegre. To je za njih posao koji im osigurava 18 mjeseci sigurnog prihoda i posla, a najavili su i otvaranje novih radnih mjesta, dakle korist je višestruka. Te tvrtke su nam poznate, radove koje su dosad izvodile, napravljeni su kvalitetno i na vrijeme, te sam siguran da će tako biti i ovaj put.

eMeđimurje.hr: Na gradonačelničko mjesto stigli ste iz poduzetništva, vodili ste vlastitu tvrtku. Koliko ste taj poduzetnički pristup uspješno primijenili za kormilom grada?

-Vjerujem da nisam tipični političar i smatram da sam dobivanjem mandata preuzeo jednu veliku odgovornost. Želim ljudima pokazati da znam što i kao radim, odnosno da na način kako sam radio u privatnom sektoru (12 godina vodio sam vlastitu tvrtku), vodim i grad. Kvalitetnim i pametnim planiranjem želim u svakom trenutku znati u što će se uložiti svaka kuna, te koji su rezultati tih ulaganja. Ne želim da se dogodi da se novac samo “razbacuje” čime bi se stvarao nepotreban i neželjeni minus u proračunu. To se vidi i po stanju gradskog računa koji je u plusu, što je još jedan dokaz da se dobro radilo. Tako planiramo i dalje, svaku kunu ćemo “okrenuti ” dva puta prije nego je potrošimo ili u nešto uložimo. Mi smo tu zapravo na usluzi građanima, a svi gradski uposlenici i ja na raspolaganju smo im praktično 24 sata dnevno.

eMeđimurje.hr: Da razumijete poduzetnike dokazuje se i povratkom investitora u Čakovec koji su ga u posljednjem desetljeću zaobilazili. Svjedoci smo otvaranja novih pogona, novih poslovnih jedinica i zaključak je jedinstven – vratila se investicijska klima u Čakovec?

Čakovec je, to odmah treba kazati, oduvijek bio poduzetnički grad. Isto tako ono što treba napomenuti je to da Čakovec danas ima najviše zaposlenih u svojoj povijesti, a najavljenim otvaranjem novih radnih mjesta znatno bi se trebala smanjiti i nezaposlenost. Ipak, najvažnije je to, da je stvoreno pozitivno okruženje u kojem poduzetnici mogu planirati investiciju, gdje dolazi do izražaja naša prednost u vidu izgrađene komunalne infrastrukture, blizini zapadnog tržišta, odlične prometne povezanosti i raspoloživosti i prije svega kvalitetne i stručne radne snage.

Važna je i gradska administracija, odnosno brzina izdavanja građevinskih dozvola, gdje smo među najboljima. Ulaganje u poduzetničke zone u Čakovcu nastavit će se i dalje jer postoji veliki interes domaćih, ali i stranih investitora za kupnju zemljišta, kako bi se gradili novi proizvodni pogoni. Mi u poduzetnicima vidimo isključivo partnere, te se tako prema njima i ponašamo, naravno poštujući zakonske propise.

eMeđimurje.hr: Novu investiciju najavljuje Calzedonia, koja je sjećamo se prije više od 12 godina prvi pogon u našoj zemlji otvorila upravo u Čakovcu, a nakon toga širenje nastavila u drugim dijelovima Hrvatske?

– Ono što je uprava Calzedonie najavila, da će širiti proizvodnju, uskoro će se i obistiniti. Naime, upravo je u Čakovcu u planu izgradnja novog proizvodnog pogona na 12,5 tisuća kvadratnih metara, što je rezultat zajedničkih razgovora i pregovora. Ovom prilikom želim istaknuti da mi je želja da u suradnji s Gospodarskom komorom barem jednom u tri mjeseca zajedno za stol sjednu čelnici Gradske uprave i poduzetnici, kako bi se čuli njihovi problemi koje je zasigurno puno lakše riješiti zajednički. Njihovo mišljenje je bitno jer su oni zapravo pokretač razvoja ovog grada. Oni zapošljavaju ljude, a Grad im mora stvoriti preduvjete za to. Na osnovu toga je i Calzedonia odlučila izgraditi svoj novi pogon u Čakovcu, jer smo ih saslušali te vidjeli, uvažili i usuglasili naše i njihove potrebe.

Siguran sam da čitatelji znaju kako smo administraciju pojednostavili što je više moguće, tako da su to prepoznali i poduzetnici zbog čega postoji sve veći interes da se gradi upravo na području Grada Čakovca. Mi u Čakovcu imamo ogroman kapital i potencijal za razvoj na prostorima MTČ-a u središtu grada, za koji postoje naznake da će se konačno iduće godine početi rješavati u pozitivnom smjeru, te iz danas, zapuštenog prostora pretvoriti u novo reprezentativno središte grada.


eMeđimurje.hr: Osim dobrih stvari, u gradu su se, odnosno nekim gradskim poduzećima događale i one manje lijepe stvari. Kakav je prema Vašem mišljenju rad u gradskim ustanovama i poduzećima s obzirom na to da se nekima od njih bavila i kriminalistička policija?

– Okrenuli na početku krenuli smo u reviziju poslovanja svih gradskih ustanova kako bi se utvrdilo realno stanje i poslovanje. U nekima su nažalost pronađene određene nepravilnosti, ali treba reći da postoje institucije koje se time bave. Neke direktore smo promijenili jer želim da su sva gradska poduzeća pozitivno posluju, da se na njih ne vežu nikakve afere, da budu transparentne te na usluzi korisnicima, bilo građanima, bilo tvrtkama.

eMeđimurje.hr : Ocjena oporbe u Gradskom vijeću, s obzirom na to da ste u kratkom razdoblju nekoliko puta spomenuli da bi ipak željeli da je malo konstruktivnija.

– Moram reći da mi je žao što je jako malo konkretnih prijedloga koji stižu iz “oporbenih klupa” jer bih, najiskrenije to mislim, želio bolju suradnju s obzirom na to da nam je svima u interesu napredak Čakovca. No, s njihove strane uglavnom dolazi neosnovana kritika i blaćenje koje se može svesti pod politikantstvo. Njih i činjenice i praksa svakodnevno pobija. Naravno, to je njihovo pravo, svatko radi onako kako zna i misli da je najbolje, ali zbilja bih želio da ima više konkretnih i konstruktivnih prijedloga koje možemo zajednički riješiti na dobrobit svih građana.

eMeđimurje.hr: Je li Čakovec grad po mjeri Čovjeka kada je u pitanju i briga za socijalu i građane s posebnim potrebama?

– Vjerujem da je tako, no ono što me posebno žalosti je to što ima sve više ljudi koji traže, prije svega jednokratnu novčanu pomoć. Mi izdvajamo dosta novaca iz proračuna, kako za pomoći tako i za projekte kojima se želi pomoći tim ljudima. Isto tako radi se puno i na projektima za osobe s raznim tjelesnim poteškoćama. Želim istaknuti da je realiziran i projekt za pomagače u nastavi vrijedan 2,1 milijun kuna, što me posebno raduje jer smatram da svako dijete mora imati podjednake uvjete i mogućnosti za školovanje. Neke od tih pomagača plaća i Grad iz vlastitog Proračuna.

Tu je naravno i suradnja sa Zavodom za zapošljavanje na projektima koji su vezani uz smanjenje nezaposlenosti i cjeloživotno obrazovanje, odnosno prekvalifikacije onih koji teško dolaze do posla u dosadašnjoj struci. Sufinanciraju se mnogi projekti udruga civilnog društva koje imaju za cilj što kvalitetniju socijalizaciju ranjivih skupina građana.
Znamo da su vremena za život teška , stoga pokušavamo pomoći koliko je god u našoj moći, uz nadu da će uskoro doći bolji dani.


eMeđimurje.hr : Čakovec je grad prijatelj djece, koliko “odrasli” u Gradskom vijeću, ali i sam gradonačelnik slušaju i čuju dječje probleme i kritike?

Grad Čakovec istinski nastoji biti “grad prijatelj djece” u punom smislu tih riječi. Prije nekih dva mjeseca imali smo prijem za Dječje gradsko vijeće u kojem su upravo djeca predlagala, komentirala, ali kritizirala i bilo ih je lijepo čuti jer djeca su iskrena i kažu što misle bez nekakvih držanja “figa” u džepovima. Tako je upravo na njihov prijedlog napravljena nadstrešnica na autobusnom stajalištu kod I. osnovne škole, što je bila donacija jedne privatne tvrtke. To je zapravo ono što želimo raditi, kroz jednu suradnju s poduzetnicima, da oni koji dosta zarađuju u Čakovcu dio profita vraćaju zajednici.

Realizirati će se naravno i većina drugih projekata koje su djeca predložila, jer bitno je da ih slušamo i pomognemo im.
Osim za najmlađe, Grad Čakovec brine i za svoje buduće akademske sugrađane, kroz godišnja izdvajana za stipendije studenata. Tako se godišnje izdvaja iznos od dva i pol milijuna kuna upravo za stipendije i to već petnaestu godinu.

Na kraju, gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač uputio je čitateljima portala eMeđimurje.hr i novogodišnju poruku

Posljednji mjesec u godini doba je i kad se više nego inače okrećemo svojim obiteljima i prijateljima, ali i pomažemo potrebitima. Danas takvih oko nas, na žalost, ima sve više, te je naša ljudska dužnost da im pomognemo. To nas čini bogatijima i ispunjenima, a iskustvo me naučilo da se sve dobro što učinimo – dobrim i vraća. Sretna Vam Nova godina!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije