FOTO: Predstavljeno 13. izdanje biblioteke “Insula”

>> FOTO: Predstavljeno 13. izdanje biblioteke “Insula”

Već trinaest godina za redom, Grad Čakovec iz svog proračuna financira izdavanje biblioteke “Insula”. Ovaj petak u Knjižnici “Nikola Zrinski” Čakovec predstavljene su tri knjige izdane putem ovogodišnjeg natječaja.

Komisija za nakladničku djelatnost Grada Čakovca između 11 pristiglih rukopisa proze, poezije, drame i publicistike, za objavljivanje je odabrala tri djela: zbirku pjesama “Kuća od riječi” Petra Despinića, studije, osvrte i književne kritike Irme Kovačić pod nazivom “Nadanje riječi”, te zbornik dramskih tekstova “Međimurska mlada drama” Sandre Breka-Ovčar, Zlatke Grahovec i Ivana Pranjića.

U ime izdavača, Grada Čakovca na predstavljanju je govorio zamjenik gradonačelnika Romano Bogdan, istaknuvši da činjenica da se ovaj projekt, pokrenut Strategijom kulturnog razvitka Grada Čakovca 2002-2005, unatoč krizi nije ugasio, svjedoči da u Gradu ima sluha za kulturne potrebe građana, ali i da je ova biblioteka postala još jedan zaštitni znak Čakovca. “Insula” ima svoje mjesto u kulturnom životu grada, a tako će biti i u budućnosti, rekao je Bogdan.

Obrazlažući ovogodišnji odabir, predsjednik Komisije i urednik biblioteke Miroslav Gakić rekao je da, kao i svaki put dosad, pred komisijom bio težak zadatak odabrati najbolje. Vjeruje da su u tome uspjeli, jer gotovo svake godine određeni broj primjeraka kupi Ministarstvo kulture za potrebe hrvatskih knjižnica.

Također, biblioteka je prva izdala i knjige pisaca koji su danas nacionalna književna imena. Zanimljivo je, dodao je Gakić, da su ove godine svim trima objavljenim knjigama autori profesori hrvatskog jezika. Par riječi o sebi i svom djelu rekli su i autori, a atmosferu u punoj knjižnici “začinio” i Petar Despinić interpretiranjem nekoliko svojih pjesama.

Inače, svaka knjiga tiskana je u tiražu od 500 primjeraka, grafički ih je oblikovao studio Dvije lije, a tiskala tiskara “Letis” iz Pretetinca.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije