Pomoćnici u nastavi: Posao za 48 osoba sa Zavoda za zapošljavanje

>> Pomoćnici u nastavi: Posao za 48 osoba sa Zavoda za zapošljavanje

Tijekom ljeta Grad Čakovec javio se na javni poziv Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za dostavu projektnih prijedloga za osiguravanje pomoćnika učenicima s teškoćama u osnovnoškolskim i srednjoškolskim obrazovnim ustanovama. Tijekom rujna projekt je odobren, a od listopada 48 djece s područja Grada Čakovca ima svog pomagača u nastavi.

U srijedu je na prostoru Gradskih bazena “Marija Ružić” održana početna konferencija na kojoj su okupljeni upoznati s planiranim tijekom, ali i svrhom i ciljevima ovog projekta. Na konferenciji su bili gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, zamjenici Mario Medved i Romano Bogdan, predstavnici Čakre, osnovnih škola te institucija povezanih s provođenjem ovog projekta.

Sam tijek prijave i odobravanja predstavila je voditeljica projekta Irena Kolarić, koja je naglasila da je projektom osigurano 48 pomagača u nastavi u 6 osnovnih škola kojima je osnivač Grad Čakovec. Ukupna vrijednost projekta je 2.117.620,00 kuna, Europska unija kroz Europski socijalni fond sufinancira 85 posto, a Republika Hrvatska iz Državnog proračuna 15 posto ukupnog iznosa. Projekt će se provoditi ove školske godine, zaključno s 31. kolovozom 2015. godine.

Gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač rekao je da je zadovoljan što je 48 osoba sa Zavoda za zapošljavanje pronašlo posao, te što djeca s teškoćama u osnovnim školama pored sebe imaju osobe koje im pomažu da savladavaju gradivo, uče te imaju iste prilike za obrazovanje kao i ostali učenici. Na ovaj način, Čakovec osigurava jednake mogućnosti za obrazovanje svoj djeci s područja Grada te je tako ponovno potvrdio svoj status Grada – prijatelja djece.

Svrhu i ciljeve projekta predstavila je stručna predavačica u području integracije i inkluzije djece u odgojno-obrazovni sustav Silvija Pucko, koja je naglasila da se ovime stvaraju preduvjeti za uključivanje učenika s teškoćama u osnovnoškolske ustanove Grada Čakovca, zaposlene su osobe registrirane na tržištu rada, a rezultat će biti i osvješćivanje i senzibiliziranje šire lokalne zajednice o važnosti uključivanja učenika s teškoćama u redovite osnovne škole što predstavlja temelj za ostvarenje društva jednakih mogućnosti za sve.

U okviru provedbe projekta zaposleno je 48 osoba za pomoćnike u nastavi za učenike koji imaju rješenje Ureda državne uprave u Međimurskoj županiji o školovanju u redovitoj osnovnoj školi uz pomoćnika u nastavi (u I. OŠ 24 pomoćnika, u II. OŠ 3 pomoćnika, u III. OŠ 6 pomoćnika, COO 1 pomoćnik, OŠ Ivanovec 3 pomoćnika, OŠ Kuršanec 11 pomoćnika).

Uz troškove plaća, planirani su troškovi promidžbe, trošak programa za uvođenje pomoćnika u rad (20 sati), konferencije za medije te predavanja stručnjaka o integraciji učenika s teškoćama. Provoditelj projekta je Grad Čakovec, a projektni partneri su navedene osnovne škole i Razvojna agencija Grada Čakovca Čakra d.o.o.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije