Kolona sjećanja: Svijećama ispisana trajna veza Čakovca i Vukovara

>> Kolona sjećanja: Svijećama ispisana trajna veza Čakovca i Vukovara

Dostojanstvenim mimohodom od igrališta Nogometnog kluba “Sloga”, preko Vukovarske ulice, pa sve do Spomen-zida poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u središtu Čakovca, i u međimurskom glavnom gradu obilježena je obljetnica pada Vukovara.

Veliki broj građana Čakovca, branitelja, predstavnika udruga, političkog i kulturnog života grada i županije, u utorak poslijepodne obilježili su tužnu 23 obljetnicu pada ovog herojskog grada, ali i zvjerstva nad civilima i zarobljenim pripadnicima Hrvatske vojske koja su počinile okupatorske jedinice.

Program, u organizaciji Koordinacije udruga iz Domovinskog rata Međimurske županije započeo je okupljanjem kod igrališta NK “Sloga”, gdje se nalazi spomen ploča poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz ovog dijela grada. Položen je zajednički vijenac, a o svojim iskustvima tijekom obrane Vukovara govorio je zapovjednik međimurskih branitelja Vukovara Antun Novak.

– Na današnji dan osjećam se tužno jer je velik Međimuraca koji je otišao na ispomoć 11. rujna 1991. poginuo. Od 58 njih 10 je poginulo, jedan se još uvijek vodi kao nestali, 19 je ranjeno, a 24 ih je završilo u srpskim koncentracijskim logorima. Bili su to mladi ljudi, 20-togodišnjaci, pa možemo reči da je u Vukovaru ostavljena međimurska i zagorska mladosti, kazao je Novak. Međimurski branitelji bili su izuzetno hrabri i s tugom i ponosom sjećamo se onih koji su svoj život dali za Domovinu, istaknuo je Novak.

Govoreći o tomu od kada se u Čakovcu pale svijeće u znak sjećanja na Vukovar, Danica Pongrac Krhač predsjednica Udruge obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Međimurske županije je kazala da je sve počelo sredinom devedesetih godina, kada je glavnina borbi i rata bila završena. Molitvu za nestale i poginule branitelje predvodio je župnik čakovečke župe Sv. Antuna Padovanskog fra Tomislav Božiček.

Nakon toga, formirala se kolona sjećanja, koja je dostojanstvenim i tihim mimohodom, noseći svijeće, krenula prema čakovečkoj Vukovarskoj ulici. U toj ulici položili su zapaljene svijeće, čime se i Čakovec pridružio brojnim hrvatskim gradovima koji su na ovakav način obilježili 18. studenoga. Treba napomenuti da je u koloni bio velik broj ljudi, među kojima su bili i učenici čakovečkih osnovnih i srednjih škola.

Vijenac je položen i ispred Spomen-zida poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu na zgradi Knjižnice “Nikola Zrinski”. Na Trgu Republike svijećama u obliku vukovarskog vodotornja, jednog od simbola stradanja tog grada heroja, ispisana je trajna veza između Čakovca i Vukovara.

Svijeće je osigurao Grad Čakovec, te i na taj način pomogao stanovnicima Vukovara. Naime, prihod od prodaje tih svijeća namijenjen je Udruzi “Vukovarski leptirići”, koja srbi o nekoliko djece s poteškoćama s vukovarskog područja. Program obilježavanja završio je Svetom misom u čakovečkoj crkvi Sv. Nikole biskupa, koji je predvodio varaždinski biskup Josip Mrzljak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije