Prvih 40 godina Dječjeg odjela čakovečke knjižnice “Nikola Zrinski”

>> Prvih 40 godina Dječjeg odjela čakovečke knjižnice “Nikola Zrinski”

1972. godine tadašnja nova ravnateljica čakovečke knjižnice dr. Mira Kermek Sredanović, pokrenula je inicijativu za osnivanjem Dječjeg odjela. Dvije godine kasnije, počela je s radom, a u tih 40 godina kroz nju su ljubav prema knjizi razvijale brojne generacije Čakovčana i Međimuraca.

Tada je Čakovec bio jedan od rijetkih hrvatskih gradova koji su u sklopu tadašnjih narodnih knjižnica imali Dječji odjel. Preseljenjem iz sadašnje zgrade Doma sindikata u prostore u kojima i danas radi oformljena je i Igraonica. Ona je postala prepoznatljivi dio ove kulturne institucije, a zahvaljujući njoj odnosno djelatnicima koje u njoj rade, djeca stječu naviku čitanja i dolaska u knjižnicu.

Na svečanosti je o povijesti i prvim godinama Dječjeg odjela govorila dr. Mira Kermek Sredanović, tadašnja direktorica. O igraonici i današnjem odjelu par rečenica rekla je Blaženka Hunjadi Bašek, a sve prisutne, posebno bivše i sadašnje zaposlenike pozdravila je ravnateljica Ljiljana Križan.

Priznanje knjižnici i čitaonici kao značajnoj kulturnoj instituciji grada, ali i županije dao je i župan Međimurske županije Matija Posavec. Povodom ovog jubileja, organizirana je i prigodna izložba novinskih isječaka iz kojih je vidljiv razvoj ovog odjela, a na izloženim fotografijama se mogu pronaći mnogi, danas poznati i istaknuti građani.

Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Romano Bogdan, koji je govorio o važnosti ovog odjela i same knjižnice za kulturni i urbani identitet Čakovca.

“Ovo je ustanova koja je važni kotačić u kulturnom mehanizmu grada, te je od općeg interes njen razvoj i proširenje. Upravo zato u obližnjem bivšem Časničkom domu uređujemo prostor u koji bi se trebao preseliti i Dječji odjel i Igraonica, a u tome očekujemo i pomoć Županije. Vjerujem da ćemo već sljedeću obljetnicu proslaviti u novim, proširenim prostorima.”, rekao je zamjenik Bogdan.

Ovim proslavom ujedno je počelo i obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige, koji traje do 15. studenog.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije