Gradski kotar Zapad – Sjednica s predstavnicima gradskih poduzeća

>> Gradski kotar Zapad – Održana sjednica s predstavnicima gradskih poduzeća

U čakovečkom Domu sindikata održana je sjednica Gradskog kotara Čakovec – zapad. Bila je to prilika da građani s tog područja izravno postave pitanja i dobiju odgovore od vodećih ljudi gradskih poduzeća i Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo.

Naime, kako je u uvodu istaknula Štefanija Damjanović predsjednica Gradskog kotara Čakovec – zapad, jednom ovakvom zajedničkom sjednicom predstavnici Gradskog kotara zapad htjeli su građanima olakšati rješavanje problema koji ih svakodnevno muče.

– Slične sjednice trebale bi zapravo ubuduće biti uobičajena praksa, tako da već za listopad mogu najaviti “gostovanje” direktora Međimurje plina, kazala je Damjanović, a isto tako i predstavnike dimnjačara koji savjetuju, ali i uvjetuju građanima što i kako napraviti u sezoni grijanja koja nam uskoro stiže.

O temama koje su uvijek aktualne, od rješavanja komunalija u zgradama (kojih je na području Gradskog kotara zapad najviše) do raspisivanja natječaja i promjenama zakona vezanih uz energetsku učinkovitost kada su u pitanju zgrade s više stanara govorili su Dražen Barić, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, Ivica Perhoč predstavnik GKP Čakoma odnosno čovjek zadužen za tehnička pitanja u tom gradskom poduzeću i Velimir Mađarić novi direktor GP Stanorad.

– O organizaciji i načinu života u stambenim zgrada prije svega odluku donose sami stanari, kazao je tom prigodom Ivica Perhoč, no ovakve sjednice su dobra stvar jer ima dovoljno tema o kojima naprosto treba izmijeniti informacije, postoje neka pitanja na koje se na licu mjesta mogu dobiti i odgovori.Građani ponekad imaju svoja razmišljanja o mogućem rješavanju problema, a mi kao predstavnici gradskih poduzeća i samog grada u traženju najboljih rješenja nismo na tragu onoga što ti isti građani očekuju i stoga je dobro da se to razmijeni u ovakvim razgovorima.Ima tu ugodnih, ali i neugodnih pitanja, kazao je Perhoč, no ono što je najvažnije da i vijećnici i mi gradskim poduzećima radimo u interesu grada, odnosno građana Čakovca.

Zgrade je potrebno certificirati u što kraćem roku

Ono što zanima mnoge je obnova zgrada koja kreće nakon certificiranja kazao je direktor GP Stanorad Velimir Mađarić. To je jedan plan, nastavlja Mađarić, koji ću pokušati predočiti i prenijeti prije svega predstavnicima zgrada, ali isto tako i svakom suvlasniku, jer upravo kvalitetnom certifikacijom i energetskom obnovom dobiti će se kvalitetnija nekretnina kojoj se automatski uvećava i njezina financijska vrijednost.

Energetska obnova je zapravo nešto što vlada planira , odnosno najavila je već prije godinu i pol dana, no tada se cijela stvar malo “zakočila” zbog zakonskih procedura gdje jedan takav projekt mora proći na suglasnost svih suvlasnika, što pak je vrlo teško postići u jednoj takvoj zgradi, gdje je dovoljno da samo jedan suvlasnik ne želi potpisati suglasnost i sve propada. Stoga će se i tu najvjerojatnije tražiti promjena postojećeg zakona kao su već i naglasili u resornom ministarstvu. Država sufinancira projektnu dokumentaciju u iznosu od 100% uz uvjet da se u obnovu krene najkasnije u roku od dvije godine.

Uočeni su problemi oko održavanja čistoće zelenih otoka i odvoza glomaznog otpada u Vukovarskoj ulici i pripadajućoj zoni stambenih zgrada jer dio stanara ne poštuje termine odvoza i neodgovorno odlaže otpad. Isto tako pitanja građana bila su vezana uz problem parkiranja u Vukovarskoj ulici gdje je stanari uočili povećanje parkiranja vlasnika automobila koji dolaze iz susjednih naselja, pa čak i iz Varaždina i Koprivnice.

Žitelji tog dijela grada uputili su i primjedbe oko održavanja postojećih pješačkih prijelaza, odnosno potrebe za još jednim u smjeru trgovačkog centra “Konzum”, kao i održavanja dječjih igrališta i pripadajućih koševa za smeće te ograda oko školskih igrališta.

Sljedeća sjednica najavljena je za mjesec listopad, a na njoj predsjednica Gradskog kotara najavljuje, a vjerujemo građani s nestrpljenjem očekuju, kao što smo to već i u uvodu spomenuli direktora Međimurje plina i dimnjačare koji savjetuju, ali i uvjetuju građanima što i kako napraviti u nadolazećoj sezoni grijanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije