Ova deficitarna zanimanja nedostaju na području Grada Čakovca

Gradsko vijeće Grada Čakovca je na svojoj 7. sjednici održanoj 15. svibnja 2014. godine, donijelo Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o stipendiranju studenata.

Sukladno članku 4. navede Odluke, natječaj za dodjelu stipendije Grada Čakovca raspisuje gradonačelnik Stjepan Kovač, uz mogućnost utvrđivanja liste deficitarnih zanimanja na području Grada Čakovca.

Od akademske 2007./2008. godine natječaji za dodjelu stipendija Grada Čakovca daju prednost studijima za koje su iskazane potrebe na području Grada Čakovca u petogodišnjem razdoblju (ukoliko su bile utvrđene liste deficitarnih zanimanja).

U pripremi natječaja za dodjelu stipendija Grada Čakovca za akademsku 2014./2015. godinu korišteni su prikupljeni podatci o kratkoročnim (do jedne godine) i dugoročnim (četiri do pet godina) potrebama za zanimanjima iz područja društvenih, humanističkih, umjetničkih, prirodoslovnih, tehničkih i biotehničkih djelatnosti a odnose se na stručne kadrove za koje je potrebno obrazovanje na sveučilišnim i stručnim studijima odnosno preddiplomskim, diplomskim i poslijediplomskim studijima.

Također su prikupljeni podatci o evidentiranim potrebama za navedene djelatnosti a temelju Vladine Uredbe o praćenju, analizi i predviđanju potreba rada, Hrvatski zavod za zapošljavanje područni ured Čakovec, izradio je Preporuke za obrazovnu upisnu politiku za 2014. godinu za Međimursku županiju.

Nakon analize podataka o korisnicima stipendije Grada Čakovca i dostavljenih reporuka HZZ-a područni ured Čakovec, ukazana je potreba utvrđivanja rang liste deficitarnih zanimanja. Iz navedenih razloga donosi se zaključak o utvrđivanju obrazovnih programa u kojima treba povećati broj upisanih i stipendiranih studenata.

Lista deficitarnih zanimanja je na sljedećim studijskim programima: (odnosi se na sveučilišne studije) i objavljena je na web stranicama Grada Čakovca.

1. Anglistika
2. Elektrotehnika
3. Farmacija
4. Fizika
5. Germanistika
6. Građevinarstvo
7. Logopedija
8. Matematika
9. Medicina
10. Psihologija
11. Računarstvo
12. Rehabilitacija
13. Strojarstvo

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije