Čakovec sufinancira udžbenike osnovnoškolcima iz obitelji slabijih primanja

U četvrtak je održana 8. sjednica čakovečkog Gradskog vijeća na kojoj je, među ostalim donesena Odluka o sufinanciranju nabave udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava za učenike osnovnih škola s područja Grada Čakovca u školskoj godini 2014./2015.

Temeljem nje, osnovcima iz obitelji slabijeg imovinskog stanja u potpunosti će se ili djelomično financirati kupnja udžbenika. Naime, prema odluci koju je jednoglasno usvojilo Gradsko vijeće, učenicima s prebivalištem na području Grada Čakovca prema kriterijima neto prihoda iz gradskog proračuna u cijelosti ili djelomično platit će se nabava udžbenika za sljedeću školsku godinu.

Tako će se djeci iz obitelji u kojima su mjesečni neto prihodi manji od 1.500,00 kuna po članu obitelji, nabava udžbenika financirat u potpunosti. Učenicima iz obitelji u kojima su mjesečni neto prihodi manji od 2.000,00 kuna po članu obitelji, nabava udžbenika financirat će se u iznosu od 50% ukupnih troškova.

Zahtjevi se osnovnim školama i Gradu Čakovcu podnose najkasnije do 5. rujna 2014. godine. Roditelji će osim dokumentacije kojom dokazuju prihode, morati dostaviti i račun kojim dokazuju da su udžbenike kupili. Predviđa se da će ovaj projekt gradski proračun stajati oko milijun kuna godišnje.

Usvojen je i Izvještaj o izvršenju proračuna za prvu polovicu ove godine. Vijećnike je najviše zanimalo zašto su izostale potpore iz Državnog proračuna, odnosno zašto još nisu provedeni projekti navedeni u proračunu, a za koje se očekuje sufinanciranje određenih ministarstava, fondova i agencija.

Gradonačelnik Stjepan Kovač je odgovorio kako se sredstva očekuju u drugoj polovici godine. Grad se s potpunom dokumentacijom javio na više natječaja, neki su uspješno završeni, a neki su u provedbi. Iako se neki projekti već provode, rekao je Kovač, sredstva će se doznačiti nakon njihovog završetka. Očekuje se da će u drugoj polovici godine iz Državnog proračuna stići potpore za još projekata, tako da veći rebalans neće biti potreban, rekao je gradonačelnik.

Na kraju, Izvješće o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci 2014. godine usvojeno je većinom glasova. Planirani proračunski prihodi za 2014. godinu u iznosu od 143.581.743,00 kune u prvih šest mjeseci ostvareni su sa 33,65% odnosno 48.321.284,17 kuna, dok su planirani rashodi od 140.141.743,00 kuna ostvareni sa 31,55%.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije