Vijesti / Grad Čakovec
Grad Čakovec
SJEĆANJE NA HOLOKAUST Gradonačelnica Cividini i dr. Andrej Pal  predvodili međimursku delegaciju u Lendavi
Grad Čakovec

Povodom Dana sjećanja na holokaust

SJEĆANJE NA HOLOKAUST Gradonačelnica Cividini i dr. Andrej Pal predvodili međimursku delegaciju u Lendavi

Povodom Dana sjećanja na holokaust, u Sloveniji je 26. travnja u svečanim prostorijama Općine Lendava predstavljen projekt 'Never Forget'

Prije Drugog svjetskog rata u Prekomurju je živjela najveća židovska populacija u Sloveniji, a projektom i obilježavanjem odaje se počast sjećanju na slovenske žrtve holokausta i na obljetnicu početka masovnih deportacija Židova iz Prekomurja.

Nositelj projekta punog naziva “Never Forget – Remembering the Holocaust and building tolerance and solidarity in the EU“ (“Građani, jednakost, prava i vrijednosti”) je Židovska općina Čakovec, pa su međimursku delegaciju u Sloveniji predvodili gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i predsjednik Židovske općine Čakovec dr. Andrej Pal.

Gradonačelnica Cividini i predsjednik Židovske općine Čakovec Andrej Pal predvodili međimursku delegaciju u Lendavi Fotogalerija

Kako je napomenuo dr. Pal, vrijednost projekta je 76.635,00 eura, a u cijelosti je financiran sredstvima Europske unije iz programa Citizens, Equality, Rights and Values Programme (CERV). Partneri projekta su Center Judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor i Občina Lendava. „Ovaj će projekt produbiti dosadašnju suradnju, kako s Lendavom tako i s Mariborom te zasigurno doprinijeti da se ova zajednica, koja je bila i djelovala u ovim krajevima i pritom značajno doprinijela napretku našeg kraja, nikada ne zaboravi“, jasan je bio predsjednik čakovečke Židovske općine, a gradonačelnica iskoristila priliku da pozdravi sve prisutne, kako u ime Grada, tako i Međimurske županije i župana Matije Posavca.

Ovim projektom dodatno će se doprinijeti razvoju slovenskog i hrvatskog društva, ali i daljnjoj suradnji

Mi u Čakovcu i Međimurju smatramo da je važno čuvati sjećanje na zajednicu koja je udarila temelje modernog grada, a koja je na tako nasilan način uništena. Također, komemorirajući njihovu nedužnu žrtvu, mlade učimo kakve se strahote mogu dogoditi ako i samo malo zažmirimo na netoleranciju i diskriminiranje. U posljednjih nekoliko godina, Grad Čakovec mnogo je učinio na valorizaciji svog povijesnog nasljeđa vezanog uz Židove, lani smo postavili „kamene spoticanja“ te spomenik Hanni Szenes, izraelskoj pjesnikinji i borcu protiv nacizma, koju su Nijemci i Mađari uhvatili u blizini Čakovca“, rekla je pritom čakovečka gradonačelnica i istakla kako joj je posebno drago da su Čakovec i Međimurje dio ovog projekta te da će se njime dodatno pridonijeti razvoju slovenskog i hrvatskog društva, ali i nastavku međunarodne suradnje.

Gradonačelnik Lendave Janez Magyar je u svom pozdravnom obraćanju dodao: „Vjerujem da je ovaj simboličan, ali i vrlo emotivan događaj iznjedrio sjajnu ideju Židovske općine Čakovec da ponovno uspostavi vezu kroz projekt Never Forget“. Spomenimo kako se nazočnima obratila i Tanja Šimonka, pročelnica Odjela za društvene djelatnosti Općine Lendava, dok je planirane aktivnosti koje će provoditi projektni partner Centra za židovsku kulturnu baštinu Sinagoga Maribor, predstavila programska koordinatorica Marjetka Bedrač.

Nakon početne konferencije projekta koji traje do 31. ožujka 2023. godine, položeni su vijenci na Židovskom groblju u Dolgoj vasi. Predstavnici lokalnih i etničkih institucija te predstavnici Hrvatske, Mađarske i Izraela odali su time počast žrtvama holokausta u Sloveniji.

Spomenimo kako će tijekom cijele godine dana trajanja projekta partneri provesti aktivnosti kojima je cilj komemorirati žrtve totalitarnih režima, jačati europsku građansku kulturu, demokraciju, poštivanje ljudskih prava i razmišljanje o europskoj kulturnoj raznolikosti i zajedničkim vrijednostima. Pored toga, Židovska općina Čakovec će izdati publikaciju i dokumentarni film o Židovima sa svog područja, o njihovom gospodarskom, kulturnom i općenito društvenom doprinosu.

Čakovečka dionica projekta održat će se 29. svibnja te će ujedno biti dio programa obilježavanja Dana Grada Čakovca.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video