ŽELE JEDNAKI TRETMAN

PRIVATNI VRTIĆI ‘Djeca se ne mogu dijeliti na vašu i našu, svim vrtićima Grad Čakovec treba osigurati jednake uvjete’

Kako kažu, iako ih s jedne strane odlikuju raznoliki i inovativni programi, s druge su strane u izrazito nepovoljnom položaju s obzirom na sufinanciranje

Nedavna rasprava o sufinanciranju gradskih i privatnih vrtića na području Grada Čakovca, koju je na sjednici čakovečkog Gradskog vijeća inicirao HDZ-ov vijećnik i nekadašnji gradonačelnik Aleksandar Makovec, danas je dobila nastavak.

Nezadovoljne nekim informacijama koje je na sjednici iznio čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač i smatrajući ih netočnima, danas su se javnosti obratile predstavnice dječjih vrtića “Loptica” Ljubica Grašić, “Žibeki” Ljubica Železnjak i “Dječja mašta” Grozdana Žagar. Poručile su da dječji vrtići, s područja Grada Čakovca, kojima su osnivači fizičke osobe, djeluju pod istim zakonskim okvirom, a u mnogim aspektima i iznad propisanih standarda. Iako ih s jedne strane odlikuju raznoliki i inovativni programi, s druge su strane u izrazito nepovoljnom položaju s obzirom na sufinanciranje.

– Netočne informacije o našem radu narušavaju ugled naših ustanova te stvaraju dojam podjele vrtića na vaše i naše, rekla je Grozdana Žagar. – Naime, svi vrtići u Hrvatskoj rade prema istoj zakonskoj regulativi te moraju zadovoljiti uvjete prema Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju, bez obzira na osnivača. Osim tog krovnog zakona, postoji cijeli niz propisa koji se moraju zadovoljiti. Stoga izjava gradonačelnika da su neki vrtići loši, a da su ‘njihovi’ vrtići bolji, nije vjerodostojna. Ako govorimo o činjenicama, u dječjim vrtićima kojima su osnivači fizičke osobe, a koji djeluju na području grada Čakovca, možemo naglasiti nad standarde i kvalitetu rada daleko iznad one propisane, nastavila je.

– Dječji vrtići koje danas ovdje predstavljamo upisuju dvjestotinjak djece iz grada Čakovca te zapošljavaju stručne timove u kojima su zaposlena 3 psihologa, 2 pedagoga, 2 edukacijska rehabilitatora, kineziolog/fizioterapeut, 1 logoped i 3 zdravstvena voditelja, kao i stručno osoblje koje čini 20 odgojitelja. Tu je i kuhinjsko osoblje koje čine 3 glavne i 1 pomoćna kuharica, tehničko osoblje s  5 spremačica, a uz njih angažirani su i administratori, knjigovodstveni servisi te osobe na poslovima održavanja kao vanjski suradnici. Sav ovaj kadar se kontinuirano stručno usavršava.  Štoviše, veliki broj zaposlenih se dodatno educirao i doškolovao za provođenje kraćih oblika rada ili alternativnih programa koji se provode u vrtićima izvan primarnog programa, navela je Ljubica Železnjak.

– Izjava gradonačelnika koja se odnosi na to da su neki vrtići bolji, a neki lošiji u opremi, ne stoji. U prilog tome govori činjenica da su tri vrtića, koje danas predstavljamo, tijekom 2018. godine iz EU fondova povukla više od 9 milijuna kuna. Trećina tog iznosa direktno je usmjerena na objekte koji djeluju na području grada Čakovca. Osim za edukaciju zaposlenika, verifikaciju novih programa te produljeni i poslijepodnevni rad vrtića, znatan dio ovih sredstava utrošen je upravo za poboljšanje materijalnih uvjeta i opreme u svim segmentima rada. Ovi projekti, nažalost, nisu izrađeni u partnerstvu s Gradom Čakovcem, već s drugim jedinicama lokalne samouprave, no bez obzira na to upravo djeca grada Čakovca kroz te projekte imaju brojne benefite, nadopunila je kolegice Ljubica Grašić.

U svom obraćanju posebno su istaknule kako apsolutno nisu protiv gradskih vrtića.

– Što se tiče naše profesionalne suradnje sa svim ostalim dječjim vrtićima, pa i onima kojima je osnivač grad Čakovec, već godinama surađujemo, posjećujemo zajedničke seminare i edukacije, međusobno se uvažavamo, poštujemo i držimo do digniteta struke. Nikada se nismo dijelili u tom smislu na vaše i naše. Svima nam je u radu fokus dobrobit djece, i to djece grada Čakovca, koju svi dječji vrtići odgajaju za život u zajednici, rekle su.

Naglasile su da jedino žele jednaki tretman.

– I našim računicama došle smo do podatka koji je iznesen na sjednici Gradskog vijeća o tome da se po djetetu u vrtićima koje podupire Grad Čakovec troši 2.150-2.200 kuna. Naše su ekonomske cijene niže i do tisuću kuna, pa se zbog toga zalažemo za model kojim bi se to ujednačilo.

Grad u ovom trenutku po djetetu u vrtiću izdvaja fiksni iznos od 560 kuna, a za jasličku djecu 750 kuna. Razliku do ekonomske cijene podmiruju roditelji. Budući da grad podmiruje znatan dio materijalnih troškova gradskih vrtića, privatni u tom segmentu dolaze u neravnopravan položaj što se onda odražava na plaće zaposlenika i drugim materijalnim potrebama za koje “privatnici”, u pravilu, pronalaze sredstva kroz EU projekte. Zato pozivaju gradsku upravu da iznos sufinanciranja odrede u postotku od ekonomske cijene, kao što to čine mnoge druge međimurske općine i gradovi gdje se ti postoci kreću od 50 do 70 posto. Na kraju su uputile poziv gradonačelniku Kovaču da posjeti i njihove ustanove te se uvjeri u kvalitetu i kompetentnost njihovog rada.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije