FOTO Nastava počela i za 2.659 učenika čakovečkih osnovnih škola

U I., II., III. osnovnoj školi Čakovec, OŠ Ivanovec i OŠ Kuršanec, , Centru za odgoj i obrazovanje te Umjetničkoj školi ‘Miroslav Magdalenić’, danas je započela nova školska godina. U ove škole kojima je Grad Čakovec osnivač u školsku godinu 2017./18. krenulo je 2.569 učenika, od čega u redovne škole 2.241 učenik. To je za tri manje nego prošlog rujna.

Učenike koji su danas ponovno sjeli u školske klupe, najveće čakovečke škole, I. osnovne danas je obišao gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač. Kako je tom prilikom rekao, iz gradskog se proračuna, ali i iz proračuna projekata koji se provode, u tzv. školski nadstandard mnogo ulaže, jer ulaganje u obrazovanje nema alternativu, a svaka kuna koja se u njega uloži kasnije se mnogostruku vraća.

Grad je i ove školske godine za svu osnovnoškolsku djecu osigurao obvezne udžbenike, a po prvi put svaki učenik dobio je i po četiri bilježnice. “Prošli petak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja potpisali smo Ugovor o sufinanciranju pomoćnika u nastavi u čakovečkim školama, čime smo za naredne četiri godine osigurali pomoćnike za 50 djece s teškoćama.

Kad tome pribrojimo 9 učenika gradskih škola koji su pomagače dobili preko projekata udruga civilnog društva, gotovo sva djeca s rješenjem ove školske godine imat će pomoćnika.”, rekao je gradonačelnik te dodao da će se “i ove školske godine učenicima koji dolaze iz obitelji slabijeg imovinskog stanja, osigurati besplatni obrok u školama.”. Iako resorno ministarstvo kasni s raspisivanjem natječaja, Grad će osigurati potrebna sredstva, kako bi sva djeca imala užinu.

Treba napomenuti i da je u čakovečke osnovne škole u prve razrede krenulo 302 djece. U I. osnovnoj školi na klupama su ih dočekali udžbenici, bilježnice i pokloni dobrodošlice.

U tri čakovečke osnovne škole već godinama se provodi projekt Produženog boravka. Ove godine u I. osnovnoj školi, temeljem interesa roditelja, broj skupina povećan je s dvije na tri Obnavljale su se i opremale školske zgrade, za što je utrošeno gotovo pet milijuna kuna.

Učenici I. osnovne škole te osnovnih škola Ivanovec i Kuršanec imaju osiguran besplatni prijevoz, a temeljem lani potpisanog ugovora s prijevoznicima, svaka škola ima na raspolaganju 1.000,00 kilometara godišnje za prijevoz učenika na kazališne predstave, sportska i ostala natjecanja i programe po vlastitom izboru.

Ravnatelj I. osnovne škole Čakovec Siniša Stričak, rekao je da je sve spremno za početak nastave te postizanje još boljih rezultata nego ranijih godina. Škola koja prednjači po broju realiziranih Erasmus+ KA219 projekata, ove će ih godine provoditi čak četiri. Po prvi put im je odobren projekt u kojima je ova škola glavni koordinator. Riječ je o projektu pod nazivom “Young Entrepreneurs in Action”, a kojem je cilj razvoj poduzetništva, digitalne i financijske pismenosti.

Gradonačelnik i ravnatelj obišli su školu te su učenicima poželjeli uspješnu školsku godinu. I na kraju, gradonačelnik Kovač apelirao je na sve vozače da ne zaborave da je počela nova školska godina, te da posebnu pozornost obrate na školarce posebno one najmlađe. Grad je i ove godine u suradnju s policijom, osigurao pojačanu kontrolu prometa kod prilaza školama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije