FOTO: Čakovečka kolona sjećanja za herojski Vukovar

>> Kolona sjećanja za Vukovar u Čakovcu (Petak, 18.11.2016)

I u Čakovcu je danas obilježena 25-ta obljetnica Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine. Okupljanje je počelo kod Spomen ploče na igralištu Nogometnog kluba ‘Sloga’ Čakovec gdje su položeni vijenci i održan prigodni govor o međimurskim braniteljima Vukovara u kojem je Zvonko Horvatić, jedan od policijskih zapovjednika u Vukovaru, kasnije ranjenik i logoraš u srpskom koncentracijskom logoru (i jedini Međimurac za kojim je još uvijek raspisana srpska potjernica), evocirajući uspomene na te krvave ali ponosne dane podsjetio kako je u iscrpljujućim i neravnopravnim borbama njegova postrojba pretrpjela velike gubitke.

– Tijekom samih borbi, kazao je Horvatić poginulo je pet pripadnika moje postrojbe: Damir Lehkec, Dragutin Lehkec, Vladimir Rojko, Josip Šajnović i Mladen Vinko, dok su tijela Dragutina Frišćića, Dražena Štefulja, Darka Tišljarića i Antuna Mutvara ekshumirana s grobnice na Ovčari, posmrtni ostaci Ljubomira Jalšovca pronađeni su na Novom vukovarskom groblju.

Vrijeme Domovinskog rata, hrvatske svetinje najponosniji je dio naše povijesti, zaključio je Horvatić. – Zato s ponosom danas ovdje govorim o istini i domoljublju jer upravo smo mi, hrvatski branitelji svojim primjerom pokazali kako se stvarala Hrvatska i kako se brani svoj narod. Temelj Hrvatske zidan je na krvi i žrtvi branitelja i zato ćemo uvijek biti ponosni na to, a isto tako vjerujem da ljudi u Hrvatskoj poštuju, cijene i da neće nikada zaboraviti tu žrtvu.

Kolona sjećana u kojoj su bili pripadnici Počasnog zdruga Udruge dragovoljana i veterana domovinskog rata podružnice Međimurske županije sa zastavama, hrvatski branitelji sudionici obrane Vukovara, roditelji, supruge i djece nestalih i smrtno stradalih hrvatskih branitelja domovinskog rata Međimurske županije, djelatnici PUM-a, predstavnici političkog, vjerskog, kulturnog i javnog života Grada Čakovca i Međimurske županije, članovi Udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata Međimurske županije, djeca čakovečkih Osnovnih i Srednjih škola te žitelji Međimurske županije sa upaljenim lampionima kretala se potom ulicama: Luja Bezeredija, Nikole Pavića, Preloškom, Ante Starčevića, Ruđera Boškovića i Vladimira Nazora.

Na čakovečkom Trgu Republike lampionima je iscrtan Vukovarski vodotoranj – simbol stradanja i hrvatskog zajedništva. U 18,30 sati u crkvi Svetog Nikole biskupa u Čakovcu služena je sveta misa za sve poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje Domovinskog rata i žrtve obrane Vukovara, dok je kod Spomen zida hrvatskim braniteljima položen zajednički vijenac i izrečena molitva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije