Stanari iz Nazorove: Izrada Urbanističkiog plana uređenja jedini spas za naselje

U subotu, 5. studenog, na šljunčanom parkiralištu u čakovečkoj Ulici Vladimira Nazora, kao i prije nepune dvije godine održana je konferencija za medije na temu aktualnih problema u gradskom kotaru Zapad, na kojem su se predstavnici stanara, ali sami stanari iz spomenute ulice požalili kako se od 2014. kada su pokrenuli inicijativu da se nešto promijeni dogodilo… ništa.

Tom je prigodom istaknuto kako su stanovnici zapadnog dijela grada predali peticiju gradonačelniku s ponovnom molbom za sanaciju i uređenje i javnih površina, prometnica i uređenje parkirališnih prostora u Ulici Vladimira Nazora, kao što je obećao putem medija prije dvije godine.

– Još 2014.godine stanari su pokušali gradskim službama ukazati na probleme u Ulici V. Nazora, kazala je Miljenka Župan, u kojoj postoji 7 stambenih zgrada, a nijedno službeno parkiralište. Stanovnici bezuspješno godinama obilaze službe Grada, pišu GV Kotara zapad i mole da im se barem pokrpaju rupe na asfaltu javne površine koja služi kao prilaz zgradama, postave rubnici, složi rasvjeta i urede parkirališta.

Gradonačelnik Stjepan Kovač je u svom odgovoru prije dvije godine spomenuo da su to gluposti, te da ŽUC brine o tome, a ne Grad, iako je bilo riječ samo o javnoj površini unutar sedam više stambenih zgrada. Isto tako je obećao: “..kompletnu sanaciju područja, što je predviđeno u planu za iduću godinu kada počinje izgradnja već spomenute poslovno stambene zgrade.”

Prošle su 2015. i 2016. godina, ističe Župan, a stanari još uvijek gacaju u blatu, u mraku (jer je kvart svako malo u potpunom mraku) i parkiraju po neuređenim javnim površinama, ukoliko nađu slobodnu javnu površinu.

Stoga, kazali su u subotu ogorčeni stanari, ponovno Vam se obraćamo (gradonačelniku Stjepanu Kovaču) s molbom za uređenje okoliša i parkirališta u naselju u ovom dijelu Ulice Vladimira Nazora, i ujedno tražimo da se izradi Urbanistički plan uređenja naselja u Ulici Vladimira Nazora kojim bi se riješilo uređenje javnih površina, javnih prometnica unutar naselja, parkirališni prostori i promet, sukladno Zakonu o prostornom uređenju.

Stanje naselja, s postojećim uništenim prometnicama (kolnici bez rubnika i odvodnje, zauljeni, udubljeni) i rasvjetom, neriješenim parkiralištima i neuređenim okolišem, osobito nakon izgradnje nove zgrade u Vukovarskoj ulici, te uređenja Gimnazije Čakovec, jednostavno je neizdrživo i neodrživo.

Ovakva situacija s neuređenim parkirališnim mjestima, neuređenim kolnicima te bez osmišljene javne rasvjete, neuređenog okoliša, predstavlja ruglo i sramotu. Sramota je osobito u usporedbi s novouređenim dvorištem nove zgrade u Vukovarskoj i njezina okoliša te u usporedbi s uređenim okolišem i zgradama Gimnazije Čakovec i Gospodarske i Ekonomske škole, smatraju stanari iz Nazorove. Isprika za ovakvo stanje u Naselju ne može biti odgovor koji smo dobili: “Niste ušli u budžet jer su se papiri zagubili”.

Prema GUP-u Grada Čakovca predmetni ulični koridori svrstani su pod “ostale ulice”, odnosno nemaju važnost glavne gradske ulice, planirani su za odvijanje lokalnog prometa za potrebe stambeno poslovne zone bez jačeg intenziteta.

Na žalost, navedeni ulični koridori su postali ulice s intenzivnijim prometom, ulice u kojima se promet odvija u oba smjera, parkiraju automobili, iako su kolnici široki svega od 3 do 4,5m. Komunalnim doprinosom koje plaća investitor, a koji je prihod grada, namijenjen je za sufinanciranje gradnje, uređenja i korištenja objekata komunalne infrastrukture (javne površine, nerazvrstane ceste, javnu rasvjetu).

Komunalnu naknadu plaćaju vlasnici odnosno korisnici stambenog/poslovnog prostora te ona isto predstavlja prihod grada Čakovca. Naravno, zauzvrat, kažu stanari, očekuju uređenje svog naselja i njegovih javnih površina. U 2015. godini za rekonstrukciju ili izgradnju cesta i javnih površina na cijelo Kotaru zapad grada Čakovca nije utrošena ni jedna lipa, iako svi plaćamo komunalni naknadu, a neki i komunalni doprinos.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije