U Čakovcu počinje provedba projekta Dynamic light

U četvrtak je potpisan Ugovor između Međimurske energetske agencije i Grada Čakovca o početku provedbe projekta Dynamic light. Riječ je o zajedničkom projektu koji je lani prijavljen na natječaj na Interreg Central Europe, a koji je među šestotinjak prijavljenih odabran za sufinanciranje. Ukupna vrijednost čakovečkog dijela projekta je oko 800 tisuća kuna.

Početna konferencija projekta Dynamic light održana je u prostorima Tehnološko inovacijskog centra Međimurje. Predstavljajući projekt, direktor MENEA-e Alen Višnjić, istaknuo je da je riječ o projektu kojem je cilj napraviti pomak od planiranja lokalne rasvjetne infrastrukture prema modernom, energetski učinkovitom planiraju rasvjete koje je orijentirano prema potražnji te koji uključuje bolje upravljanje.

Značajno će i doprinijeti smanjenju emisije CO2 na područjima i regijama lokalnih samouprava te povećati kvalitetu života. Dinamička rasvjeta omogućuje uštede na energiji, uključivanje prema potrebi, smanjenje intenziteta rasvjete te detekciju korisnika putem senzora.

Župan Međimurske županije Matija Posavec rekao je da Međimurje prednjači u Hrvatskoj po broju sufinanciranih projekata na području energetske učinkovitosti, a ovaj pilot projekt koji će se provoditi na području Grada Čakovca na tome je tragu. – Ono je samo jedan od projekata koji na području energetske učinkovitosti provodi MENEA, naglasio je župan Posavec.

“Čakovec je uvijek bio inovativni grad, prednjačio je u uvođenju modernih tehnoloških rješenja, te će s ovakvim oblikom upravljanja javne rasvjete ponovno biti prvi u Hrvatskoj.”, rekao je u uvodu gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač.

Plan je Grada Čakovca da se postepeno zamijene sva zastarjela rasvjetna tijela po gradu, što se i radu, no ovaj projekt omogućit strateški pristup ovom problemu, te omogućiti uvođenje najsuvremenijih tehnoloških rješenja. Za potrebe obnove, izgradnje i troškove struje Grad Čakovec godišnje izdvaja oko 2 milijuna kuna, tako da je svaka ušteda dobrodošla.

Osim neposrednog novog rješenja rasvjete, tijekom provedbe projekta stručne službe steći će nova iskustva koja će pridonijeti učinkovitijem planiranju i izvođenju javne rasvjete. U sklopu ovog projekta dinamička rasvjeta postavit će se u ulicama u središtu grada, ukoliko se ona pokaže dobrom, postepeno i u ostalim dijelovima Čakovca., rekao je među ostalim gradonačelnik Kovač.

Zanimljivo je da su MENEA i Grad Čakovec dvoje od ukupno samo 34 partnera iz Hrvatske. Provedba projekta trajat će tri godine. Inače, ukupni proračun svih projekata na razini EU je 3.758.993,55 eura, a budžet Grada Čakovca iznosi 105.980,00 eura, odnosno oko 800 tisuća kuna.

Projekt se koncentrira se na smanjenje emisije CO2 te povećanje energetske učinkovitosti u javnoj rasvjeti. Naime, javna rasvjeta uzrokuje otprilike 6% ukupne globalne emisije CO2. Dinamična rasvjeta ima potencijal za još veću energetsku učinkovitost, no zbog većih početnih ulaganja dosad nije postavljana na našem području.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije