Čakovec se oprostio od svog počasnog sugrađanina

U povodu smrti Ljuboslava Ljube Kuntarića, počasnog građanina Grada Čakovca, u srijedu je u Centru za kulturu u Čakovcu održana komemoracija. Čakovčani su i na taj način odali priznanje čovjeku koji je svojim radom trajno zadužio hrvatsku glazbenu kulturu.

Ljubo Kuntarić rođen je 20. lipnja 1925. u Čakovcu. Već od najranije dobi pokazuje interes za glazbu, sa sedam godina počinje učiti glasovir. Prije 2. svjetskog rata u Čakovcu svira u zabavnom i jazz orkestru, a glazbeno obrazovanje nastavlja na Glazbenoj školi u Varaždinu te u Požegi i Zagrebu. Već na prvoj godini fakulteta Kuntarić je primljen u Hrvatsko autorsko društvo, a zajedno s Miljenkom Prohaskom bio je jedan od utemeljitelja Udruženja zabavne muzike.

Zanimljivo je da je Ljubo Kuntarić po zvanju je bio inženjer hidrogradnje. I na tom području bio je vrlo uspješan, sudjelovao je u projektiranju i izgradnji mnogih sustava vodoopskrbe po Kvarneru. Po završetku studija građevine 1951. godine odlazi u Volosko kraj Opatije, gdje živi više od šest desetljeća. Tamo počinje skladati i u istarskom melosu, a tijekom svih tih godina stvorio je bogati, raznovrsni i neponovljivi glazbeni opus. Svojim radom trajno je zadužio hrvatsku glazbenu kulturu.

Najpoznatiji je po svojim brojnim zabavnim melodijama, često nagrađivanim na festivalima. Skladao je i orkestralne, komorne, klavirske te duhovne skladbe, zatim radove za tamburaške i puhačke orkestre, skladbe i obrade za klape. Autor je i brojnih scenskih djela (opera, opereta, musicala), a pisao je i scensku i filmsku glazbu. Ukupno, dobio je 45 festivalskih priznanja i nagrada.

2007. godine dobiva posebnu spomen plaketu “Status 2007.” u povodu 60 godina javnog umjetničkog djelovanja, a 2009. godine glazbenu nagradu Porin za životno djelo. Lani, 29. listopada, na koncertu povodom 90-tog rođendana dobiva titulu počasnog građanina Grada Čakovca.

Izražavajući sućut obitelji, prijateljima i poznanicima pokojnog, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač istaknuo je da je Kuntarić bio jedan od naših najplodonosnijih skladatelja, njegove zabavne pjesme, ali i druge brojne kompozicije postale su dio opće kulture, svojevrsna nematerijalna baština.

“Uz njegove pjesme smo se radovali, tugovali, družili, razmišljali… Bio je čovjek koji je i u svojim poznim godina stvarao i radio kao da je u naponu snage. Iako sam ga poznavao kratko vrijeme, Ljubo Kuntarić mi je, a vjerujem i svakome od nas, imponirao svojim životnim putem, stavom i energijom”, rekao je gradonačelnik Kovač te dodao da je Kuntarić je bio rođeni Čakovčanin, ovdje je proveo djetinjstvo i ranu mladost te je naša sredina najviše utjecala na njegovo formiranje.

“Ljubo Kuntarić osim što je zadužio hrvatsku zabavnu glazbu, cijeli život svoj rodni Čakovec promovirao je širom zemlje. Odlazak takvog čovjeka veliki je gubitak, no zahvaljujući svojim djelima njegovo ime živjet će vječno”, završio je Kovač.

Knjiga žalosti postavljena je u Centru za kulturu, a tamo će biti do petka 14. listopada. Pogreb Ljuboslava Ljube Kuntarića održat će se u četvrtak, 6. listopada na groblju u Voloskom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije