Počinje suzbijanje komaraca na širem čakovečkom području

Grad Čakovec zajedno s okolnim općinama Nedelišće, Pribislavec, Strahoninec i Šenkovec te u koordinaciji s tvrtkom “Bioinstitut” d.o.o. iz Čakovca nastavlja s aktivnostima na suzbijanju komaraca na širem gradskom području. Koristit će se dvije metode suzbijanja, koje će se provoditi od 27. lipnja, i to od 5:00 do 7:00 i od 19:00 do 21:00 sati.

Koristit će se larvicidne mjere koje djeluju na ličinke, te adulticidne mjere koje djeluju na odrasle oblike komaraca. Kako stoji u zajedničkoj Odluci Grada i općina, za suzbijanje komaraca na našem području koristit će se samo insekticidi koji su propisno registrirani i dopušteni za primjenu u Republici Hrvatskoj, a preporučeni od Svjetske zdravstvene organizacije.

Koristit će se biološki larvicid Vectobac WDG, namijenjen za suzbijanje ličinki komaraca tretiranjem sa zemlje ili zraka te adulticid Aqua K-othrine, tekuća koncentrirana emulzija u vodi, namijenjen za suzbijanje širokog spektra letećih insekata u urbanim i ruralnim sredinama.

Inače, komarci se ne mogu uništiti, ali je moguće kontrolirati njihovu brojnost. Suzbijanje komaraca ima smisla jedino ukoliko se provodi organizirano i dugoročno kroz trajni i sveobuhvatni program suzbijanja. Larvicidne mjere suzbijanja, odnosno suzbijanje ličinki, ekološki su najprihvatljivije i najučinkovitije te u svakom slučaju treba do maksimuma iskoristiti njihov potencijal u suzbijanju komaraca.

Suzbijanje odraslih oblika komaraca najvidljiviji je i najpoznatiji oblik suzbijanja, a najčešće se vrši sa zemlje ili iz zraka pomoću posebnih uređaja koji stvaraju aerosol sastavljen od vrlo sitnih kapljica koje dugo lete u zraku te dolaze do svih skrovitih mjesta na kojima se mogu naći odrasli komarci. Najbolje vrijeme za rad je pred sumrak ili nakon svitanja kada su odrasle jedinke najaktivnije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije