Grad Čakovec suglasan s preoblikovanjem NK ‘Međimurja’ u dioničko društvo

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Čakovca na dnevnom redu našla se i točka o donošenju Odluke o preoblikovanju čakovečkog trećeligaša NK ‘Međimurja’. Riječ je o temi koja se već prije, odnosno više od dvije godine nalazila na dnevnom redu sjednice GV-a, kazao je čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač, a na dnevni red 18. sjednice stavljena je opet nakon razgovora s ljudima koji danas vode klub.

Naime, nedavno je u Grad Čakovec iz tog nogometnog kluba stigao prijedlog prema kojem bi Grad u temeljnom kapitalu budućeg društva mogao doći do 51,16 posto udjela. No, glavni preduvjet je zapravo pokriće oko 12 milijuna kuna gubitka. U klubu su istaknuli da je najveći vjerovnik Marijan Uršanić spreman 6,6 milijuna kuna od svojih potraživanja ustupiti za pokriće gubitaka, a 4,7 milijuna kuna ‘zatvorilo’ bi se preko Grada i prava korištenja SRC-a.

Jedan od prijedloga bio je i da se potraživanja Porezne uprave od 2,7 milijuna kuna odlukom Vlade prenesu na Grad, kao zamjena za ulog. U trećem upisnom krugu dionice bi upisivali članovi kluba, zaposlenici i ostali zainteresirani.
Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća , vijećnici su tako dobili dvije varijante mogućih odluka. Prema prvoj, A varijanti , Grad bi trebao dati suglasnost za preoblikovanje, no neće sudjelovati u njemu niti će ustupiti dio SRC-a za pokriće gubitaka, a u drugoj varijanti sklopio bi ugovor s klubom o korištenju na 25 godina.


Preoblikovanjem NK Međimurja u sportsko dioničko društvo na vodeće pozicije dolaze novi ljudi

Nakon rasprave o predloženim Odlukama gradski vijećnici odlučili su se za varijantu B koja obuhvaća sklapanje Ugovora o davanju na korištenje dijela nekretnine, dijela javno sportske građevine Grada Čakovca, SRC Mladost Čakovec, Športska 2, NK ‘Međimurju’, te pravo korištenja sportskog objekta na vrijeme od 25 godina, za pokriće gubitka. Preuzimanje tražbine Republike Hrvatske i pravnih osoba u kojima RH ima većinski udio ili većinsko pravo glasa po osnovi duga za poreze i druga javna davanja te kamate prema NK ‘Međimurju’ i pretvaranja preuzetih tražbina u ulog Grada Čakovca u temeljni kapital š.d.d. NK Međimurje u koju svrhu se gradonačelnik ovlašćuje podnijeti zahtjev Ministarstvu financija i sklopiti odgovarajući ugovor.

Grad Čakovec neće snositi nikakve financijske obveze upisa dionica u prvom krugu niti bilo kakve druge financijske obveze proizašle iz preoblikovanja NK ‘Međimurje’ u š.d.d. Isto tako, Grad Čakovec sudjelovat će u postupku preoblikovanja na način opisan u toj Odluci isključivo temeljem pozitivnog mišljenja i suglasnosti o načinu provedbe preoblikovanja od strane Povjerenstva za profesionalne sportske klubove.

-Ovom odlukom kazao je čakovečki gradonačelnik, želimo pomoći klubu, i ide se na to da Čakovec ima jednog jakog drugoligaša. To je bitno zato što imamo dvije nogometne škole na području Čakovca , koje i Grad i Županja financiraju, i to ne malim sredstvima . Problem se javlja kada djeca stasaju, nakon što prođu kroz nogometne škole i nemaju klub gdje bi mogli igrati kako bi se dalje razvijali i dokazali kao kvalitetni nogometaši, pa nam ih uzimaju klubovi poput Rijeke i Dinama praktički besplatno. Stoga želimo da ta djeca ostanu kako igrači u našem ili nekom drugom međimurskom klubu koji ih kasnije može ‘prodati’ dalje kako bi se ipak nekakva sredstva vratila matičnom klubu.

Nakon preoblikovanja kluba u sportsko dioničko društvu, Grad Čakovec će kao vlasnik 51, 16 postu udjela krenuti s formiranjem nove Skupštine NK Međimurja, kao bi u nastavku klub s novim vodećim ljudima i dalje poslovao transparentno i pozitivno.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije