Gradska zajednica kulture Čakovec o minulom i budućem radu

>> Gradska zajednica kulture Čakovec o minulom i budućem radu

– Gradska zajednicu kulture Čakovec je u protekloj godini okupljala 21 aktivnu članicu. Odradili smo sve planirane nastupe kroz godinu, a koje smo bili dužni prema Gradu. Financijska sredstva koja smo dobili od Grada za redovnu djelatnost smo opravdali. Udruge su kroz godinu dale programe koji ulaze u program Gradske zajednice kulture Čakovec – kratki je rezime rada Gradske zajednice kulture Čakovec koji nam je iznio njen predsjednik Nikola Kotur.

Na upit, kakvi su im planovi u ovoj godini on je rekao: – Nastojat ćemo okupiti 21 članicu u cilju prezentacije jednog zajedničkog programa Gradu Čakovcu. Kada će to biti, na jesen ili početkom iduće godine znat će se kada napravimo kompletan rezime cijele situacije. Bilo je to prije radnog dijela Godišnje skupštine gradske zajednice kulture Čakovec koja je održana u ponedjeljak 21. ožujka u gradskoj upravi Grada Čakovca.

Govoreći o financiranju rada članica Zajednice, rečeno je kako je Grad Čakovec prema njima podmirio sve financijske obveze za prošlu godinu, a članice će i u ovoj godini dobiti financijska sredstva s lanjske razine temeljem javnih poziva. Kada je o njima riječ, strelice kritike upućene su prema onima članicama koje do 15. ožujka te obveze nisu izvršile. Zadanim je rok od još nekoliko dana i ne učine li to do kraja mjeseca ove će godine ostati bez gradskog novca. – Aljkavi moraju biti na neki način kažnjeni – poruka je skupa.

Na skupu je bio David Vugrinec, pročelnik Upravnog odjela za društvene, protokolarne i europske poslove, koji je potvrdio kako je Grad članicama platio sve programe i da će on i dalje prema svojim obvezama biti ažuran. Savjetovao je, stručno pojasnivši, udrugama da se mogu javiti i za dodatna financijska sredstva no čiji iznos prema zakonskim regulama ne može biti veći od 5.000 kuna. I za ovu će godinu za potrebe njihovoga djelovanja biti izdvojeno 300.000 kuna koji će im novac biti dostavljan u četiri godišnja obroka.

Skupština je potvrdila prijedlog Izvršnog odbora Gradske zajednice kulture da svaka članica Zajednici plaća članarinu od 50 kuna godišnje kojim bi se novcem podmirivale tekuće potrebe. Novina u radu je da će od ove godine Gradska zajednica kulture djelovati kao samostalna udruga. Posebnu pozornost pobudio je prijedlog po kojem će se prići valorizaciji rada svakog korisnika novca i to glede transparentnosti njegove raspodjele, a što je kod nekih članica pobudilo nedoumice.

– Toga ne bi trebalo biti jer će svaka članica biti plaćena prema svome radu, zato budite aktivni – poručio je predsjednik Kotur. Vezano uz to izraženo je nezadovoljstvo naspram onih koji primaju novac, a ne rade ništa. Rad članica će biti valoriziran prema zadanim kriterijima i grupacijama djelatnosti. Stoga će do 1. rujna Izvršni odbor održati sastanke sa svim kulturnim grupacijama glede definiranja jasnih kriterija vrednovanja koje će se od 1.siječnja 2017. provoditi retrogradno. – To je jedini i pravilan način raspodjele novca – zaključak je skupa.

Dejan Buvač je u raspravi kazao kako je Čakovec jedan od rijetkih hrvatskih gradova koji ima novaca za redovnu kulturnu djelatnost svake članice, dodijeljen javnim pozivom, a što je rezultat velikog zalaganja bivših, a i sadašnjih djelatnika u kulturi grada Čakovca. Dodao je kako je dobro što će Gradska zajednica kulture biti ta koja će raspoređivati financijska sredstva.

– Gradska zajednica kulture neće tolerirati nerad, već naprotiv – poručio je. Novina je i ta što će sada Gradska zajednica kulture moći samostalno aplicirati prema određenim kulturnim programima i sadržajima Grada. Stoga ćemo još jednom, iz uvoda rečeno, apostrofirati kako je želja svih članica da zajednički Gradu podare jednu sveobuhvatnu kulturnu priredbu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije