Izložba Zlatnih ruku: ‘Uskrs v Međimurju negda’

Povodom Međunarodnog dana žena i nadolazećeg blagdana Uskrsa, Udruga žena za očuvanje tradicije i kulturne baštine Zlatne ruke Čakovec pripremila je tradicionalnu izložbu ručnih radova u Domu sindikata u Čakovcu. Ovog puta tema izložbe koja se održava u suradnji s Gradom Čakovcem i Turističkom zajednicom grada Čakovca je Uskrs, a radovi vrijednih članica prikazuju novi život s tipičnim uskršnjim motivima.

Izložba čije je otvorenje popratio zanimljiv program, donijela je i jednu novinu, o čemu Ana Vrbanec predsjednica udruge kaže, – Ove godine želimo prikazati cjelokupnu tradiciju proslave Uskrsa koja započinje Cvjetnom nedjeljom, jer nam se čini da je nekako zapostavljeno nošenje grančica u crkvu, odnosno nekadašnjih ‘uskrsnih puškica’ napravljenih od cica maca i dreneka koje simboliziraju rađanje novog života u rano proljeće.

Ono što ćemo također prikazati, kazala je Vrbanec, je nekadašnji običaj nošenja velike košare na glavi, u kojoj su se nalazili šunka, pisanice, ‘zdigani kolači’ , domaći kruh, hren i sol. Ta hrana pripremala se na Veliku subotu,a sutradan, na Uskrs nosila se u crkvu na blagoslov. Nakon blagoslova žene bi je odnijele kući na blagovanje, a strogo se pazilo da se ni mrvica te posvećene hrane ne baci ili padne na pod, već se ostatak spalio u vatri.

Udruga Zlatne ruke u još jednom svom zanimljivom predstavljanju ručnih radova i tradicijskih predmeta ugostila je članice ‘Krožeka ročnih del’ iz Saveza umirovljenika Lendava. Izložba se u Domu sindikata u Čakovcu može razgledati danas (petak) do 18 sati, te u subotu od 9 do 17 sati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije