FOTO: Međimurski fašnik ponovo oduševio nekoliko tisuća posjetitelja

>> Međimurski fašnik ponovo oduševio nekoliko tisuća posjetitelja

Uz sudjelovanje više od osamsto maškara iz 25 fašničkih grupa iz Međimurja, Mađarske, Slovenije i iz raznih krajeva Hrvatske, danas je u Čakovcu pred nekoliko tisuća posjetitelja održan 52. Međimurski fašnik.

I ove je godine to bila manifestacije koja je na čakovečkom glavnom trgu, Trgu Republike okupila razne i aktualne likove iz svijeta glazbe, filma, bajke, ali prije svega i one odlične tradicijske maske. Krampusi, Kurenti, Pikači, Lafre, faraoni, vještice, kauboji, čubari legendi i mitova, samo su neki od likova i fašničkih kreacija koje su se mogle vidjeti u Čakovcu.

– Svake godine sve je veći broj fašničkih grupa, kazala je Boška Ban Vlahek, voditeljica Turističkog ureda Grada Čakovca, što je samo dokaz da Čakovec prerasta u pravi karnevalski grad.

Ono na što zasigurno treba podsjetiti je i podatak da je Čakovec jedan od 5 gradova osnivača Saveza karnevalskih gradova Hrvatske, a zahvaljujući njegovanju tradicije i njegovanju ‘Međimurskog fašnika’ je 1995. godine postao i članom Europske karnevalske udruge FECC, a pokladna tradicija u Međimurju uvrštena je na listu nematerijalne kulturne baštine u sklopu registra kulturnih dobara Republike Hrvatske kojeg donosi Ministarstvo kulture RH.

>>> Pogledajte cijelu fotogaleriju

Nagrađeni na 52. međimurskom fašniku u Čakovcu

Nagrade osigurava KTC d.d. Križevci

1. nagrada – 2.000,00 kn – Udruga ‘Pikač’ Selnica – najbolja tradicionalna maska ovogodišnjeg Međimurskog fašnika

2. nagrada – 1.500,00 kn – Sanjin Sobočan iz Čakovca – Udruga ‘Svetomartinski krampusi’ – najbolja fašnička maska ovogodišnjeg Međimurskog fašnika

3. nagrada – 1.000,00 kn – ‘Čuvari mitova i legendi’, Nedelišće – najkreativnija maska ovogodišnjeg Međimurskog fašnika

4. nagrada – 500,00 kn – Šumska priča ‘KUU Stažnjevec’ – najsimpatičnija maska ovogodišnjeg Međimurskog fašnika

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije