U čakovečkoj Noći muzeja ove se godine predstavila Općina Goričan

>> U čakovečkoj Noći muzeja ove se godine predstavila Općina Goričan
>> Noć muzeja u Čakovcu (Petak, 29.1.2016.)

U još jednoj ‘Noći muzeja’ Međimurci su pohrlili u Čakovec u Muzej Međimurja gdje se odvijao zanimljiv noćni program. Brojeći jedanaestu godinu održavanja, desetu u Čakovcu, Noć muzeja, kao projekt Hrvatskog muzejskog društva u suradnji sa svim zainteresiranim muzejima diljem Hrvatske, zasigurno je zaslužio status jednog od najzanimljivijih događaja na domaćoj kulturnoj sceni.

Posjetitelji su uživali u razgledavanju postava na prvom katu Palače, te budućih prostorija na drugom katu, a posebno veselo bilo je u području Izložbenog salona gdje je svoje predstavljanje imala Općina Goričan, ovogodišnji partner manifestacije.

Tijekom večeri posjetitelji su tako mogli razgledati izložbu KUD-a Goričan (stare predmete, specijalne nošnje, tradicionalna jela), Umjetničke likovne udruge ‘SLIKA te proizvode Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva (OPG Dominić – aronija (hrana i piće), OPG Lepoglavec – domaće bučino ulje, OPG Hranjec (ekološka proizvodnja – tikve, batat i marmelade). Uz svakojake delicije, odličnu glazbu i zanimljive prezentacijske štandove, Goričan je pokazao svoju turističku vrijednost, ali i iznimnu gostoljubivost. Zato nije niti čudno da je načelnik Općine, Mario Moharić bio veoma zadovoljan manifestacijom i predstavljanjem Goričana.

– Veliko mi je zadovoljstvo što se večeras u Muzeju Međimurja predstavlja upravo Općina Goričan i to ne samo s turističkim potencijalima već i kulturnom baštinom našeg kraja, kazao je Moharić. Ovdje se recimo predstavlja i Ceško društvo sv. Leonard Goričan s tradicijom starom preko 180 godina, tu su i vrijedni eksponati, neki stariji od tisuću godina.

Ceško društvo sv. Leonarda iz Goričana osnovano je 1835. godine. Cehovi odnosno zanatlijska udruženja, koja su se znatnije počela razvijati potkraj srednjeg vijeka, bili su družine koje su imale svoje statute i protokole kojima su regulirane međusobne odnose unutar i između pojedinih cehova.

Noć muzeja, ukupno gledajući u cijeloj zemlji, svake godine obara nove rekorde po posjećenosti. Hoće li se to ponoviti ove godine, morat ćemo se strpjeti još neko vrijeme dok se ne pristignu informacije iz stotinjak hrvatskih gradova koji su se uključili u manifestaciju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije