Međimurci odustaju od plina i griju se na jeftinija drva

– Na jesen smo ugradili kaljevu peć i od tada se grijemo na drva. Plin i dalje koristimo za zagrijavanje tople vode, a račun je na razini iz ljetnih mjeseci, dakle od 100 do 130 kuna. Za usporedbu, račun za plin u siječnju ove godine iznosio je 1300 kuna – kaže Tomica Jakopec iz Šenkovca, koji je prešao na jeftiniji način grijanja.

Sa suprugom i dvogodišnjim djetetom uživa, veli, u posebnoj vrsti topline koju daju drva. – Imamo vlastitu šumu pa nam je to ekonomično – ističe.

Obitelj Stančin iz Preloga odlučila se također na kombinaciju. Drva kupuju za 300 kuna po prostornom metru. – Kad bismo se grijali samo na plin, mjesečni račun za naših 200 kvadrata bio bi 1000 kuna, a ovako najviše 600 kuna – kaže Rudolf Stančin. Zbog odustajanja domaćinstava od grijanja na plin, ali i zbog toplog studenog i prosinca, distributeri su u problemima jer potrošnja plina drastično pada.

U Međimurje plinu iz Čakovca tvrde da je u posljednje tri godine manja od 30 do 40 posto!

– To je trend – kaže direktor Nenad Hranilović. Poslovnu godinu spasit će im vrlo hladan početak 2015., kad se od siječnja do travnja brojčanik na kućnim plinskim priključcima stalno vrtio. Posao im, veli, kvari i to što država financijski potiče ugradnju sustava grijanja na obnovljive izvore energije, što ocjenjuju kao nelojalnu konkurenciju.

Varaždinski Termoplin s distribucijom plina posluje na pragu održivosti. Uvjete poslovanja ocijenili su “iznimno složenima” zbog otvorenog tržišta plina s nelojalnom konkurencijom koja koristi dampinške cijene, kao i zbog smanjene potrošnje plina te problemima s likvidnošću potrošača.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije