Prilika za posao: Sve istine i mitovi o paulovniji, najbržem rastućem drvetu

Najpopularnije drvo u Hrvatskoj trenutačno je paulovnija, za što postoji više razloga u koje se ne ubrajaju ljepota i raskoš njezinih cjetova i velikog stabla iako su i to do aduti koje ne treba zanemariti. Osim jednostavnog uzgoja i održavanja, jedan od bitnih razloga svakako je začuđujuća brzina kojom raste, pa je dobila epitet najbrže rastućeg drveta na svijetu.

A to je bitan podatak s obzirom na to da se koristi za izraduluksuznog namještaja, furnira, ploča, kao sirovina za papir i biološka goriva, u brodogradnji i avioindustriji. Sve to čini je dobrom prilikom za zaradu. U idealnim uvjetima, paulovnija naraste oko šest metara godišnje, a u četiri-pet godina dosegne promjer od 40 cm. No, za paulovnije u Hrvatskoj to se ne može očekivati jer uvjeti ipak nisu toliko idealni. Prije svega se to odnosi na klimu.

– U našim krajevima zime su nešto dulje, pa je tako razdoblje rasta kraće nego u nekim krajevima južnijih zemljopisnih širina od Hrvatske – objašnjava Mirjana Tadić koja se sa suprugom Petrom bavi uzgojem sadnica paulovnije, i to na malo drukčiji način od onoga kako bismo očekivali.

Naraste za osam godina

Umjesto iz sjemena, njihova tvrtka Mirtalis paulovniju uzgaja iz čvrstog komada korijenajednogodišnjeg ili dvogodišnjeg stabla jer se takvim načinom uzgoja zadržavaju karakteristike najboljih stabala iz selektiranog rasadnika, budući da su njihove genetske kopije. Takvo stablo vadi se iz zemlje te se iz njegova korijena radi nekoliko sadnica posebnim postupkom koji su Tadići naučili pri posjetu rasadniku na sjeveroistoku Kine, domovini paulovnije.

Ulaganja nisu velika

U Hrvatsku je stigla prije samo tri godine i otad je stasalo niz plantaža jer je drvo prepoznato kao dobra investicija. Osim početnog ulaganja u kupnju zemljišta i sadnju, nema naknadnih ulaganja sljedećih 30-ak godina. A i cijena sadnice vrlo je povoljna – Tadići je prodaju po 20 kuna.

– Zemlja za paulovniju ne treba biti jako kvalitetna jer ona može rasti i na zemlji na kojima druge kulture nisu uspijevale. Glavni je uvjet da postoji dovoljan sloj relativno propusnog tla na kojem se ne nakuplja voda tijekom padalina. Razlog tome je osjetljivost korijena paulovnije na višak vode.

Osim toga, tlo ne bi trebalo biti prekiselo te bi trebalo imati ph vrijednost od pet do osam – ističe Mirjana Tadić dodajući kako se unatoč svim tim podacima ne treba zanositi informacijama o enormnim zaradama na bazi neistinitih cijena od 1000 do 1200 dolara po kubiku drva, kako se to često zna plasirati u javnosti.

Time se ljude pokušava navesti na uzgoj, a da u startu imaju kriva i nerealna očekivanja. Otkrila nam je da je cijena kubika debla paulovnije oko 200 eurana europskom i svjetskom tržištu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije