Vlada RH preuzela obvezu plaćanja duga za kanalizaciju izgrađenu 2011. godine

Na 264. sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj u četvrtak, donesena je Odluka o davanju suglasnosti za sklapanje Sporazuma u svrhu podmirenja obveza po sklopljenim sporazumima za sufinanciranje razvoja sustava javne odvodnje Međimurske županije na području Općine Donji Kraljevec, Grada Čakovca i Općine Nedelišće. Ovom Odlukom Hrvatske vode preuzele su obvezu plaćanja 42.016.17,56 kuna, koliko je temeljem Sporazuma o sufinanciranju izgradnje kanalizacijskog sustava, potpisanog 2007. godine.

Te godine potpisani su Sporazumi o sufinanciranju izgradnje kanalizacija na području Općina Donji Kraljevec i Nedelišće, te Grada Čakovca, no tadašnje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva svoju obvezu nije u cijelosti podmirilo. Kako bi platili dobavljače, Međimurske vode bile su prisiljene kreditno se zadužiti, a otplata rata znatno opterećuje poslovanje tvrtke te je onemogućuje u daljnjim planovima.

Ovom odlukom, dug će preuzeti Hrvatske vode, koje će tijekom naredne tri godine, Međimurskim vodama plaćati rate i to iz naknade za zaštitu voda putem Plana upravljanja vodama za 2016., 2017. i 2018. godinu.

Prema riječima gradonačelnika Grada Čakovca Stjepana Kovača, ovom Odlukom riješeni su još jedni grijesi bivše vlasti, koja je preuzela obvezu, no nikad je nije podmirila. Kovač se zahvalio sadašnjoj hrvatskoj Vladi te potpredsjednici Hrvatskog sabora Dragici Zgrebec na podršci te pronađenom rješenju, te je naglasio da je ovime omogućeno daljnje razvijanje ove tvrtke, koja je u vlasništvu naših gradova i općina.

Direktor Međimurskih voda Vladimir Topolnjak rekao je da će vraćanje ovog duga omogućiti daljnja ulaganja u sustav vodoopskrbe i odvodnje u cijelom Međimurju, te će, nema sumnje, naš kraj i dalje biti nacionalni predvodnik u ovoj komunalnoj djelatnosti.

Da podsjetimo, izgradnja sustava odvodnje oborinskih voda u cijeloj Općini Donji Kraljevec, dijelu Općine Nedelišće te naseljima Novo Selo Rok, Krištanovec i Ivanovec, završena je 2011. godine. Sporazumi, ukupno vrijedni 150 milijuna kuna, potpisani su 2007. godine, a Vlada je trebala sufinancirati polovicu iznosa. Potpisan Ugovor za Grad Čakovec bio je vrijedan 70 milijuna kuna.

Dakle, Vlada je ovime rekla da će platiti svoj dug koji do sada dugi niz godina nije platila, a treba je. Još bolja situacija za naše općine i Grad bila bi da je Vlada preuzela njihove obveze koje one moraju platiti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije