Novi poslovni uzlet čakovečkog Čateksa

Teška vremena koja su pogodila posljednjih deset godina, ne samo tekstilnu industriju u Hrvatskoj, već i u Europi i svijetu, danas su iza Čateksa, poduzeća koje je prošle godine proslavilo 140. godišnjicu postojanja. Naime, još 1874. godine obitelj Neuman osnovala je prvu ‘bojadisaonu’ u Čakovcu u centru grada i od tada kreću prvi tekstilni koraci u ovom kraju.

Ono što je zasigurno kroz te mnoge godine i čak tri rata održalo Čateks u kontinuiranom procesu proizvodnje je iznimna kvaliteta njihovih proizvoda, kako prvih dana postojanja tako i danas. Jedino što se kroz dosadašnju povijest promijenilo je lokacija na kojoj se Čateks nalazi. Danas je to u Zrinsko – Frankopanskoj ulici, gdje se tvornica iz samog centra Čakovca preselila 1961. godine, od kada zapravo započinje nova era Čateksa i onoga što on danas predstavlja.

Kroz dugogodišnju povijest puno toga se promijenilo kada je u pitanju sam proizvodni program. Velike promijene se posebno odnose na razdoblje unatrag desetak godina, kada se otvorila granica i poslovanje za jeftinu robu s dalekog Istoka, i kada je Kina ušla u WTO ( World Trade Organization ). Time su se sve barijere, kvote i carina za uvoz kineske robe u Europu ukinule.

Priljevom jeftinog kineskog tekstila, krenuli su prvi ozbiljni problemi za Čateks, koji je, spomenimo i to do 2005. godine bilježio odlične poslovne rezultate. Ulaskom Kineza na tržište tadašnji strateški programi poduzeća drastično su pali s obzirom na to da su bili suočeni s 50- 60% jeftinijom konkurencijom.

Stoga su u Čateksu, odlučili napraviti zaokret u proizvodnji tekstila, ali i politeksa. Naime, Čateks je, kako nam je kazao direktor Davor Sabolić na domaćem tržištu, kada je u pitanju tekstil, bio prisutan u proizvodnji specijalnih tkanina za posebne namjene, koje su se koristile u opremanju Ministarstva obrane RH, MUP-a, ali drugih subjekata kao što su HŽ,Hrvatska pošta , bolnički centri i drugi objekti.

Isto tako u Čateksovoj proizvodnoj paleti znatan dio čine i materijali iz proizvodnog pogona politeksa. Ti materijali pronalaze svoju primjenu u medicini jer svojim su antibakterijskim, nepropusnim i negorivim karakteristikama idealni za zaštitu madraca, jastuka a uz mnoge certifikate neškodljivosti pogodni su kod proizvodnje raznih stvari za dojenčad i malu djecu. Osim medicinskih materijala na odjelu politeksa proizvode se i materijali za kišne odjevne predmete – pelerine, kabanice, kišna odjela te umjetna koža za industriju namještaja.

Čateks je tako od 2005.-2010. godine uložio više od 20.000.000 kuna u novu opremu. Ništa se nije radilo stihijski, već je kvalitetno planirano, ali sve je opet stalo 2008. godine početkom takozvane svjetske globalne krize. Tako novci uloženi u opremu nisu urodili u prihodu onom dinamikom kako se očekivalo, a pala je i potražnja svih proizvodnih programa, ne samo na domaćem već i na svjetskom tržištu. Svjetska kriza u Čateksu najviše se osjetila tek 2011. godine, a kroz sljedeće dvije godine došlo je do pada prodaje i proizvodnje od čak 30 %, kazao je Sabolić.

No, s obzirom na to da je tih godina Čateks svjetskom tržištu ponudio nešto novo, kvalitetno i konkurentno, uspio se maknuti od priče vezane od jeftine robe s Istoka i ušao u onu s bogatim zapadnim tvrtkama. Danas Čateks ima jaku bazu kupaca na inozemnom tržištu. Riječ je o tvrtkama koje su ‘među najjačim igračima’ u tom tekstilnom sektoru. Iako je Njemačka zemlja partner broj jedan, Čateks danas svoje proizvode izvozi u većinu zemalja Europske unije. Sljedeći cilj je, ističe Sabolić, značajniji iskorak i u ostale države, a otvara se i blisko istočno tržište za trenutno vodeći program u svijetu, onaj vojno – policijski.

Jedan od ciljeva je izlazak i na američko tržište, jer je upravo SAD u drugoj polovici devedesetih godina bio Čateksov najveći poslovni partner. To tržište je nažalost početkom 2000. godine izgubljeno, ali vjerujemo da ćemo se uskoro tamo vratiti i to s medicinskim programom, odnosno prevučenim materijalima za izradu navlaka za zaštitu madraca.

Uspješan završetak poslovne 2015. godine

Čateks će tako zahvaljujući svojim dobrim rezultatima, prema riječima direktora Sabolića pozitivno završiti ovu poslovnu godinu. Kolika će biti dobit, za sada je teško reći jer će posljednji kvartal zasigurno biti ‘buran’, ali ono što sigurno može potvrditi je to da će planirani promet od 81.000.000 kuna biti ostvaren, odnosno ostvarit će se i više od toga.

Svega toga ne bi bilo niti bez kvalitetnih zaposlenika kojih u Čateksu danas ima 322-oje, što je više u odnosu na sam početak godine, upravo zbog povećanja obujma posla. Ako se nastavi takav pozitivan trend rasta poslovanja i u narednoj godini, direktor Čateksa kaže da će biti prostora i potrebe za novim zapošljavanjima.

Ono što posebno raduje, je to, da je nakon određenog broja otpuštanja u onim kriznim godinama sada zaposleno dosta visoko obrazovanih ljudi. Riječ je o inženjerima i ekonomistima, koji ne samo da su ovdje na stručnom osposobljavanju već će im se dati prilika i ugovori o zaposlenju, jer je to jedini ispravni put za budućnost u kojoj vidimo Čateks kao jednu respektabilnu kompaniju i najveću kompaniju kao primarnog tekstilnog proizvođača u ovom dijelu Europe i smatram da s obzirom na našu tradiciju i naše znanje i naša ulaganja da je ovo tvrtka koja ima svjetlu budućnost, smatra Sabolić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije