Međimurski voćari u Đakovo, berba u kašnjenju

Ovog vikenda, od 15. do 17. listopada u Đakovo se održavaju Jabučini dani – Đakovo 2015. jedna od najvećih izložbeno – sajamskih priredaba u Hrvatskoj posvećene ‘kraljici voća’ jabuci, na kojoj su i međimurski voćari, odnosno proizvođači jabuka.

U Đakovo su otputovali i Tomislav Horvat, predsjednik i Mladen Dobranić, tajnik Međimurske udruge za integriranu proizvodnju voća, koji će sudjelovati u radu Okruglih stolova i na stručnim predavanjima, te nastojati proširiti krug onih koji će prepoznati kakvoću međimurske jabuke te postati njezini kupci i potrošači.

Pred polazak u Đakovo, Horvat i Dobranić kazali su kako berba jabuka u našoj županiji tek ulazi u drugu polovicu, jer loše vrijeme je usporilo, a ponegdje i zaustavilo berbu, te će ona sigurno potrajati do kraja listopada.

Kažu kako su jabuke vrlo kvalitetne, skoro najbolje u posljednjih desetak godina, ali da postoje poteškoće s uskladištenjem, plasmanom i naplatom od kupaca. Cijena je kažu nešto bolja nego prošle godine, ali još uvijek daleko od ne samo željene, nego i isplative za voćare.

Kod voćara (na pragu) jabuke se mogu kupiti po cijeni od 3 do 5 kuna za kilogram, zavisno o sorti i količini.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije