FOTO: Miholjska berba muškata u vinogradu Štamparovih

>> Miholjska berba muškata u vinogradu Štamparovih u Svetom Urbanu

Na blagdan svetog Mihovila 29. rujna 2015. godine obitelj Bojana Štampara iz Svetog Urbana obavila je berbu svojeg najboljeg muškata. Najboljeg muškata u povijesti vlastite vinarije koja je uistinu duga i bogata.

Zna Bojan, majstor i vinogradar kada se muškat bere i nije se priklonio onima koji su ovu zaista kvalitetnu i prepoznatljivu sortu grožđa pobrali pred dva tjedna i sada s moštem imaju dosta problema, jer kiseline nisu na razini potrebnih.

Tridesetak probranih berača u vinogradu iznad Štamparovog podruma sa oduševljenjem je ubiralo zlatno-smećkaste grozdove muškata koji je potom završavao u preši postavši mošt kojeg nadzire prvi čovjek obiteljskog podruma mladi magistar agronomije David Štampar. Mjerač je pokazivao briljantne sladore i vrlo pristojne kiseline, tako da nam ostaje samo snivati, kakvo će to bajkovito vino biti.

– Bobice našeg muškata su u optimalnoj zrelosti, kada je skladnost kiselina i sladora briljantna, što opravdava naše strpljenje kod odlučivanja kada obaviti berbu. Jer ipak mi smo mala sredina i nad nama je ‘visjelo’ pitanje ne kasnimo li u odnosu na druge.

Pokazalo se da smo dobro odlučili i naš muškat ima sve potrebne – vrhunske pokazatelje kada govorimo o ovoj vrsti grožđa.

Kada se kožica na bobicama počinje smežurati onda je to znak da je vrijeme za berbu koja mora biti vrhunska i mi smo krenuli u tu berbu, a vrhunsko će biti i vino muškata berbe 2015., govorio je Bojan dok smo se sladili bobicama i moštem koji ne opijaju ali sva osjetila čine zadovoljnim.

Štamparovi su zadovoljni kakvoćom pušipela koji je odličan, a polovicom listopada će pobrati cabernet sauvignon i gemay koji trebaju biti vrhunski. – Kak se to šika ozbiljnom crnom vinu, naglašava Bojan.

Priznajemo kako trsovi cabernet sauvignona i gemaya izgledaju izazovno, bogato i obećavajuće. Biti će vina i to vrhunskih kažu štamparovih i dodaju kako ih ne zanima nikakva srednja kakvoća. Samo kvalitetna i vrhunska “božja kapljica” točiti će se u Štamparovom podrumu. Sve dok će trajati loza Štamparovih u Svetom Urbanu, hramu međimurskog ali i hrvatskog vinogorja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije