Prednosti i olakšice zapošljavanja roditelja djece s teškoćama

U Velikoj vijećnici Međimurske županije, Čakovec, R. Boškovića 2 u petak, 18. rujna 2015. godine, u 9,00 sati održat će se prezentacija za poslodavce iz naše Županije o mogućnostima zapošljavanja roditelja djece s teškoćama u razvoju te olakšicama koje poslodavci pri tom mogu koristiti.

Novi Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, s punom primjenom od 1. siječnja 2015., donosi niz bitnih novina za poslodavce vezano za zapošljavanje osoba s invaliditetom. Obveznici zapošljavanja osoba s invaliditetom, prema novom Zakonu, nisu samo poslodavci u javnom sektoru već i oni u privatnom sektoru, ukoliko zapošljavaju 20 i više radnika.

Pitanja za poslodavce su: Kako ispuniti zakonske obveze i ne činiti prekršaje? Kako pri tom iskoristiti olakšice koje se nude kako ne bi povećali troškove poslovanja, ali i kako osigurati da naša najuža zajednica ima koristi od takvog zapošljavanja?

Cilj je pomoći poslodavcima, ali pomoći i roditeljima djece s teškoćama u razvoju u pronalasku zaposlenja, te vas stoga pozivaju na prezentaciju mjera aktivne politike zapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i olakšica koje poslodavci mogu koristi kod zapošljavanja roditelja djece s teškoćama u razvoju.

Marija Ciglar, predsjednica Udruge slijepih Međimurske županije i koordinatorica za rad s poslodavcima (i sama osoba s invaliditetom) pokušat će tijekom prezentacija dati odgovor na pitanja s kojima se poslodavci susreću. Međimurska županija je jedan od partnera na projektu “SHIFT” i zajedno s Udrugom slijepih Međimurske županije i Udrugom MURID od lipnja 2014. godine provodi različite projektne aktivnosti kojima je cilj poboljšanje socijalnih usluga u zajednici koje omogućuju bolju ravnotežu rad-obiteljski život za obitelji s djecom s teškoćama u razvoju.

Jedan od specifičnih ciljeva projekta je ponuditi bolju mogućnost zapošljavanja roditelja djece s teškoćama u razvoju. Zato su roditelji djece s teškoćama u razvoju u okviru Projekta pohađali određena stručna usavršavanja, dok su njihova djeca dobila odgovarajući oblik predškolskog odgoja i usluge rehabilitacije u Dječjem centru ZVIR u Čakovcu.

Projekt “SHIFT” vrijedan je 196.045,27 €, od čega 85% financira Europska Unija kroz Operativni program Razvoj ljudskih potencijala 2007-2013/OP RLJP, shemu za dodjelu bespovratnih sredstava – Širenje mreže socijanih usluga u zajednici, faza II, i ugovor s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje-Uredom za financiranje i ugovaranje EU projekta.

Preostalih 15%. financira Udruga slijepih Međimurske županije i njezini partneri. Projekt će se provoditi do kraja studenog 2015. godine. Od početka projekta do danas 5 roditelja djece s teškoćama u razvoju koji su bili nezaposleni, našli su zaposlenja i počeli raditi na različitim poslovima diljem Županije. Nadamo se da će do završetka projekta brojke o broju zaposlenih biti još bolje. Više informacija o projektnim aktivnostima možete naći na web stranici Udruge.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije