Otvoren 10. voćarski sajam u Donjem Kraljevcu

>> Otvoren 10. voćarski sajam u Donjem Kraljevcu

U organizaciji Općine Donji Kraljevec i suorganizatora zagrebačkog Agronomskog fakulteta, te pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Međimurske županije i HGK-Županijske komore Čakovec, u Donjem Kraljevcu jučer je svečano otvoren jubilarni, deseti po redu, dvodnevni Međunarodni voćarski sajam.

>>> Fotogalerija: 10. Međunarodni voćarski sajam u D. Kraljevcu (Petak, 4.9.2015.)

Riječ je o sajmu koji je koncipiran kao mjesto susreta svih koji su na bilo koji način vezani uz voćarstvo i voćarsku proizvodnju, kazao je između ostalog predsjednik organizacijskog odbora voćarskog sajma i zamjenik međimurskog župana Zoran Vidović. –Voćarski sajam bio je nekada referentno mjesto za utvrđivanje cijene jabuke, no ulaskom Hrvatske u Europsku uniju i novih pravila za hrvatski agrar, na žalost toga više nema. No, sajam je do danas ostao najveće regionalno okupljalište proizvođača, otkupljivača i drugih poslovnih partnera.

Usprkos općim negativnim okolnostima u gospodarstvu, želja nam je da se Voćarski sajam u Donjem KKraljevcupozicionira u jedan regionalni sajam kojim će se pomoći u napretku voćara, jer vjerujem, kazao je Vidović, kakva će im biti budućnost.

Izvoz voća u prošloj godini porastao za 107 %

Sajam koji je izložbeno-prodajnog karaktera, a svojim programom zaokružuje cjelinu voćarske proizvodnje, voće i voćne sadnice, strojevi za proizvodnju, preradu i zaštitu voća, sistemi za skladištenje i čuvanje voća, sistemi za obranu od tuče, sustavi navodnjavanja, zaštitna sredstva, specijalizirana gnojiva i mehanizacija otvorila je zamjenica ministra ppoljoprivrede RH Snježana Španjol, koja je istaknula kako postoji zadovoljstvo unatoč dosadašnjoj negativnoj situaciji, a posebno veseli što prema podacima iz 2014. godine izvoz raste.

Izvezli smo 45.000 tona voća što je rast od 107 % , i za voćare dodatni prihod, ali radi se dosta i na školskoj shemi, odnosno uvođenju voća u školsku prehranu koja se već provodi pune dvije godine. Isto tako nastavljaju se investicije u voćarstvu, poput izgradnje ULO hladnjača, o kojima je i ovdje bilo riječi, a uvode se i proizvodno vezane potpore kojih do sada u Hrvatskoj nije bilo. Puno je dakle toga što samim proizvođačima daje sigurnost da je voće i povrće prioritet koji ima potencija u Hrvatskoj, pogotovo na manjim parcelama.

Međimurska županija posljednjih nekoliko godina izdvojila više od pet milijuna kuna za potporu u voćarstvu

U posljednjih nekoliko godina Međimurska županija uložila je pet milijuna kuna u razvoj voćarstva, kazao je međimurski župan Matija Posavec. -Zapravo riječ je o iznosu od 5.663.000 kuna za nabavu višegodišnjih sadnica, odnosno kompletno ulaganje u voćarstvo. Ovaj iznos je, nastavlja Posavec, 44 posto od ukupnog ulaganja u poljoprivredu. Naime, i onda kada drugi nisu isplaćivali subvencije, Međimurska županija je to činila želeći zaštiti proizvodnju uzimajući u obzir određene brojke koje govore da se trećina hrvatskih jabuka proizvodi u Međimurju gdje se 80 % voćara bavi jabukom, čiji nasadi zauzimaju 78 % posto voćarske površine.

Jabuka je međimurski brend, tradicija koju treba očuvati. Teška su vremena, izazovna za poljoprivrednike i bez obzira što smo članica Europske unije, potrebno je raditi na zaštiti hrvatskog ppoljoprivrednika i njegovog proizvoda. To je spoj koji je potrebno još više očvrsnuti, spoj turizma s poljoprivredom, Jadrana s kontinentom gdje postoji dovoljno potencijala, ali pameti i snage da se plasiraju domaći proizvodi turistima i našim građanima kako bi štitili upravo tu, domaću proizvodnju i pomogli onima koji se bave poljoprivredom.

U okviru sajamskih događanja održavaju se radionice, prezentacije, stručna predavanja, i okrugli stolovi o aktualnim temama iz područja voćarstva. Jedno od događanja je i Gastro show na kojem posjetitelji imaju priliku degustirati poznata vina međimurskog vinogorja te gastronomsku ponudu jela i proizvoda, a zadana tema su jabuke. Partneri sajma ove su godine Koprivničko- križevačka i Zagrebačka županija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije