Međimurje – plin prošle godine poslovao s dobiti od 3,3 milijuna kuna

U čakovečkom hotelu Park održana je Skupština poduzeća Međimurje-plin, na kojoj su predstavljeni poslovni rezultati za proteklu godinu, ali i najavljene nove aktivnosti.

Govoreći o poslovanju u proteklom razdoblju direktor tvrtke Nenad Hranilović istaknuo je kako je Međimurje plin u prošloj godini ostvario 5 % manje prihode u odnosu na prethodnu godinu. Tako je ostvareni prihod u 2014. godini iznosio 206.855.091 kunu. Neto dobit Društva za prošlu godinu bila je 3.365.133,92 kuna, od čega se dva milijuna kuna raspoređuje u zadržanu dobit Društva, dok se iznos od 1.365.133,92 kune raspoređuje vlasnicima, odnosno članovima Društva, općinama i gradovima, tako da 1 posto poslovnog udjela iznosi 13.651,34 kune.

Mario Šestak novi je član nadzornog odbora

S obzirom na to da je dosadašnji člana NO Alen Kajmović podnio ostavku na dužnost člana Nadzornog odbora Međimurje- plina jer je imenovan zamjenikom ministra kulture, prema Društvenom ugovoru proveden je postupak kandidiranja za novog člana. Sam postupak kandidiranja odnosio se na grupu općina u kojoj se nalaze općine Domašinec Dekanovec,Belica, Podturen, Vratišinec Šenkovec i Pribislavec, odnosno grupa koja je sprovela kandidiranje za Kajmovića. Tako je temeljem priložene liste kandidata za novog člana Nadzornog odbora izabran Mario Šestak iz Šenkovca čiji mandat započinje sa 16.6. ove godine.

Međimurje – plin ne može utjecati na kvalitetu plina, cijena do kraja godine ista

Na kraju, Hranilović je govorio i o onomu što u velikoj mjeri zanima potrošače, a to je kvaliteta i cijena plina. Tako je direktor Međimurje-plina još jednom istaknuo kako oni kako distributer nemaju apsolutno nikakav utjecaj na kvalitetu plina. Naime, Međimurje-plin kupuje plin po određenim standardima, koji opet ne moraju u trenutku kada plin stiže do Međimurje-plina odgovarati upravo tim standardima. Međutim kvaliteta plina se provjerava dva puta mjesečno, što u ovlaštenim laboratorijima obavlja poduzeće Plinacro i ona je temelj za izračun ogrjevne vrijednosti koja se koristi za fakturiranje u određenom mjesecu.

Kada pak je riječ o cijeni plina , Hranilović je istaknuo kako je ona od 1. travnja ove godine u prosjeku niža za 5 do 9 posto, odnosno za prosječnih 20 do 30 lipa po prostornom metru.

Podsjećamo da je samo pojeftinjenje prirodnog plina uslijedilo nakon dviju odluka Vlade donijetih sredinom ožujka. Tim je odlukama, naime, Vlada utvrdila da je od 1. travnja ove godine do kraja ožujka iduće godine proizvođač plina na području Hrvatske, odnosno Ina, dužna prodavati plin opskrbljivaču na veleprodajnom tržištu, odnosno Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) po cijeni od 0,1715 kuna po kilovatsatu (bez PDV-a), što je gotovo 7 posto manje od dosadašnjih 0,1842 kune po kWh, a HEP dužan plin prodavati opskrbljivačima u javnoj usluzi opskrbe plinom za kupce iz kategorije kućanstva po cijeni od 0,2289 kuna po kWh, što je gotovo 12 posto manje od dosadašnjih 0,2595 kuna po kWh.

No, u konačnici je pojeftinjenje za kućanstva u postotku niže od toga jer je HERA, uz smanjenje troška nabave plina, opskrbljivačima odobrila povećanje troška opskrbe, a većini i povećanje troška distribucije plina. Uz cijenu koju plaćaju za isporučene količine plina, kućanstva plaćaju i fiksnu mjesečnu naknadu koja je s početkom travnja porasla za jednu kunu, s 13 kuna (bez PDV-a) na 14 kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije