Međimurske vode u EU projektu “Dobra voda za sve”

Projekt za održivo upravljanje vodma između Mure i Drave pod nazivom “Dobra voda za sve” odobren je u sklopu Operativnog programa Teritorijalne (prekogranične) suradnje Slovenija-Hrvatska 2007-2013, u ukupnoj vrijednosti od 835.145,71 eura. Europski fond za regionalni razvoj sufinancira provedbu ovog projekta u visini 85% od ukupnog iznosa. Projekt je započeo 01.01.2014. i traje do 17.06.2015.

Partneri projekta – Međimurske vode d.o.o. Čakovec, Hrvatske vode – VGO Varaždin, Javna ustanova a upravljanje prirodom Međimurske županije – Međimurska priroda, Ekoremediacijski tehnološki center Celje (ERTC), Univerza v Mariboru – Ekoremedijacijski centar (ERM center), Center za zdravje in razvoj – Murska Sobota, Občina Križevci, Občina Ljutomer, Občina Razkrižje i Občina Središće ob Dravi – definirali su tijekom 2012. godine zajedničke probleme i polazišne osnove za rješavanje istih, područje projekta, opće i posebne ciljeve, financijska sredstva te aktivnosti koje će se provoditi kao i očekivane rezultate.

Na hrvatskoj i slovenskoj strani radi se o istom području prema geološkim karakteristikama i gustoći naseljenosti; to je brdovito područje gornjeg Međimurja ili donjeg Podravja u susjednoj Sloveniji kojega karakterizira niska gustoća naseljenosti i raštrkanost objekata (obiteljskih kuća, vikendica ili poslovnih objekata). Sve to predstavlja velik problem za pravilno rješavanje odvodnje i pročišćavanja komunalnih otpadnih voda na tom području.

Iskustva pokazuju da su konvencionalni pristupi rješavanja odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na tom području često neadekvatni ili su povezani s velikim troškovima izgradnje i održavanja sustava. Cilj ovog projekta bio je zapravo pronaći tehnološko, ekološko i ekonomsko najprihvatljiviji način rješavanja odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda projektnog područja. Stoga se izradila Strategija zaštite vodnih resursa s konceptom održivog razvoja prekograničnog područja i Operativni program sa smjernicama za prikupljanje i obradu otpadnih voda na području gornjeg Međimurja.

Stvaranjem zajedničke Strategije za zaštitu vodenih izvora i metodologije za prikupljanje i obradu otpadnih voda na područjima raštrkanih naselja i projektne dokumentacije za provedbu sustava prikupljanja i tretiranja otpadnih voda iz domaćinstava i industrije za raštrkana naselja na riječnim pritocima Mure, Drave i Ščavnice u Sloveniji, stvoriti će se preduvjeti za izgradnju sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u ruralnom pograničnom području u obje zemlje, u Hrvaskoj, gornje Međimurje i Sloveniji.

Strategija će biti osnova za odabir ekonomski i ekološki odgovarajućih tehnologija za pročišćavanje otpadnih voda u drugim područjima sa sličnim demografskim i geografskim karakteristikama. Operativni program daje temeljne smjernice za odabir obuhvata područja i ulaznih podataka za daljnju izradu idejnih projekata odvodnje na području gornjeg Međimurja, odabir odgovarajućih tehnološko-tehničkih rješenja odvodnje za svaki tip naselja, pripremu javnih nabava, realizaciju oglednih pilot projekata, prioritete u redosljedu izgradnje te dopunu potrebne zakonske i tehničke regulative, dodatna terenska istraživanja i planiranje ostalih aktivnosti vezanih za period prije, za vrijeme i nakon izgradnje odvodnih sustava.

Kako bi se spriječilo daljnje onečišćenje područja nepročišćenim otpadnim vodama u sklopu projekta izradila se tehnička dokumentacija za Općinu Sveti Martin na Muri i to glavni projekt odvodnog sustava Sveti Martin na Muri koji preduvjet za dobivanje potvrde glavnog projekta temeljem koje se odvodni sustav može početi graditi. Hrvatske vode, Vodnogospodarski odjel Varaždin su u sklopu projekta dale izraditi Idejni projekt za revitalizaciju dva rukavaca rijeke Mure kod Žabnika u Općini Sveti Martin na Muri te Elaborat ocjene prihvatljivosti zahvata na ekološku mrežu.

Naime, zbog regulacije dijela rijeke Mure kod Žabnika u Općini Sveti Martin na Muri, rijeka postupno formira novo korito i napušta staro, te je rukavac s vremenom zarastao i postao mrtvica. Cilj ovog projekta je ekološka revitalizacija ovog područja i stvaranje novog vodenog ekosustava formiranjem trajne vodene površine u starom koritu hidrotehničkim rješenjima, izmuljivanje dna rukavca s rješenjem deponiranja izvađenog mulja, djelomično uklanjanje drveća i manjeg raslinja te dimenzioniranje izlaza iz rukavca koji je trenutno izveden zacjevljenjem malog profila.

Idejno rješenja mora biti u svrsi ekološke revitalizacije područja, obrane od poplava i stvaranja novog vodenog ekosustava formiranjem trajne vodene površine u starom koritu. Realizacijom idejnog rješenja revitalizacije rukavca rijeke Mure kod Žabnika u Svetom Martinu na Muri želi se stvoriti stalna vodena površina na 1,8 km dugom djelomično napuštenom starom koritu rijeke Mure s ciljem unapređenja ekološkog stanja područja i uspostave korištenja prostora za razne rekreacijske sadržaje poput sportskog ribolova, kupanja, veslanja i jogginga. Ovim projektom također bi se stvorile pretpostavke za unapređenje turističke ponude već postojećeg seoskog i eko-turizma, kako samog naselja Žabnik koje se nalazi neposredno uz razmatrano područje, tako i okolnih gravitirajućih naselja.

Javna ustanova za zaštitu prirode Međimurske županije – Međimurska priroda izradila je u sklopu projekta zanimljivu Studiju javnog mišljenja o revitalizaciji starih rukavaca u gornjem Međimurju, koja daje zamah nastavku ovog projekta, da se radovi revitalizacije rukavca rijeke Mure kod Žabnika u Svetom Martinu na Muri doista i provedu, jer većina ispitanika smatra da je to potrebno i korisno. Izradili su kao suradnici i Program monitoringa voda i doprinijeli analizama stanja površinskih voda tog područja, u koju svrhu su nabavili i čamac.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije