Osmi sajam knjiga “Mesap Libar 2015.” donosi niz noviteta

>> Osmi sajam knjiga “Mesap Libar 2015.” donosi niz noviteta

Osmi sajam knjiga u Nedelišću trodnevna je manifestacija koja nudi pregršt školske obrazovne i dječje literature, beletristike, knjiga za hobi i stručnih izdanja. Ponuda sajma je proširena učilima, informatičkom opremom, audio i video tehnikom, glazbenim instrumentima i opremom te uređajima i priborom za grafičku industriju, na kojoj se ove godine očekuje više od pet tisuća posjetitelja, kojima će se predstaviti sedamdesetak nakladnika, kazao je v.d. direktora MESAP-a Vitomir Kirić.

– Isto tako, ističe Kirić, ove godine po prvi put održat će se projekcija starih filmova u organizaciji Hrvatskog državnog arhiva, kao i izložba o filmu, te izložba Likovne republike koja već nekoliko godina predstavlja radove svojih slikara i kipara. Na sajmu će se održati prezentacije i nastupi pisaca i nakladnika, stručni skupovi i kazališne predstave.

Sajam ima izložbeni i prodajni karakter uz povoljne cijene knjiga. Želja je, kažu organizatori, vratiti knjigu u domove jer književna djela imaju neprocjenjivu vrijednost usprkos modernim tehnologijama.

Zbog tehnologije sve se viši gubi interes za knjižnu građu

Vrlo je važno organizirati ovakve manifestacije, kazao je međimurski župan Matija Posavec, jer živimo u vremenu rastuće tehnologije, kada je gotovo sve moguće pronaći na internetu, čime s se gubi želja za knjigom. Zato me veseli, da se na ovogodišnjem Mesap Libaru već prvog dana stavlja naglasak na one najmlađe, odnosno na dječju literaturu.

Mesap Libar je, smatra Posavec važan i zato što ovu manifestaciju i na susrete s književnicima u posljednjih nekoliko godina dolazi vidjeti više od tisuću školske djece kroz tri dana, u kojima ih se pokušava što više zainteresirati za knjigu, kako bi upravo već prije spomenuti utjecaj informatike i interneta na njih bio što manji i da knjiga i pisana riječ budu atraktivna i zanimljiva od onih najmlađih, pa sve do srednjoškolaca.

Ministarstvo kulture u sajmu knjiga prepoznalo sinergiju gospodarstva i kulture

Sajam se održava pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, čija je predstavnica u Nedelišću bila Dubravka Đurić Nemec,načelnica sektora za književno – nakladničku i knjižničku djelatnost u Upravi za razvoj kulture i umjetnosti u Ministarstvu kulture.

– Kada smo u ministarstvu prije osam godina dobili prvi zahtjev za pokroviteljstvom ove manifestacije, kazala je prigodom otvaranja sajma Đurić Nemec, zaključili smo da ovdje u Nedelišću postoji jedna dodana vrijednost ovog projekta, odnosno sinergija između gospodarske djelatnosti i kulturne industrije.

Upravo nas je ta sinergija od samog početka uvjerila da ovaj sajam treba poduprijeti da se razvije u tradicionalnu manifestaciju, jer kulturna dimenzija je jako važna, ali ona dolazi do punog izražaja tek ako da impuls za gospodarski razvoj, u ovom slučaju za razvoj nakladništva i knjižarstva.

Spomenimo i to da je za Mesap Libar ministarstvo proteklih godina izdvajalo 40.000 kuna, no, ove godine,kako je kazala Đurić Nemec, zbog svima poznate opće gospodarske situacije taj je iznos malo sniženi, no ministarstvo će i dalje činiti što može u okviru svojih financijskih mogućnosti.

Ulaz na sajam je u sva tri dana održavanja besplatan, a radno vrijeme Mesap Libara je u petak i subotu od 10 do 19, a u nedjelju od 10 do 18 sati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije