U subotu u Orehovici obvezno testiranje prskalica i raspršivača

Općina Orehovica i Agro Elektronika d.o.o., kao ovlaštena ispitna stanica Ministarstva poljoprivrede, u subotu će, 11. travnja, u Orehovici provesti ispitivanje uređaja za zaštitu bilja – prskalica i raspršivača koje će se održati na parkiralištu uz nogometno igralište NK Croatia, u Školskoj ulici u vremenu od 08.00 do 16.00 sati.

Svi uređaji za primjenu sredstava za zaštitu bilja moraju biti ispitani sukladno Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 14/2014) i to ispitivanje mogu provoditi samo ovlaštene organizacije Ministarstva poljoprivrede. Po uspješno obavljenom pregledu svaki uređaj dobiva potvrdu i naljepnicu na kojoj je označeno važenje izdanog certifikata.

Novi uređaji su uređaji proizvedeni i kupljeni nakon 01.01.2013., za njih je potreban samo unos podataka u bazu Ministarstva pri čemu se prilaže račun i valjanost znaka iznosi 5 godina od dana kupnje. Svi ostali uređaji moraju pristupiti redovitom pregledu, valjanost znaka je 3 godine i nije potreban račun.

Cijena pregleda je definirana Pravilnikom Ministarstva Poljoprivrede (NN 140/2014) i iznosi od 470,00 kn (587,50 kn sa PDV-om) za prskalice radnog zahvata do 12,5 m i raspršivače do 10 mlaznica do 870,00 kn (1.087,50 kn sa PDV-om) za prskalice iznad 24 m i raspršivače sa više od 41 mlaznice. Uređaji proizvedeni prije 1995. godine moraju obavezno izvršiti pregled (zakonski rok istekao 26.11.2014.g.).

Tijek ispitivanja: Stranka treba posjedovati osobne podatke, OIB i tehničke podatke uređaja. Podaci se unose u računalni sustav MP, pristupa se tehničkom pregledu nakon čega se izdaju uvjerenje i znak.

Priprema uređaja za ispitivanje:

– Temeljito očistite uređaj iznutra i izvana (koristite sredstva za čišćenje).
– Na ispitno mjesto dođite sa minimalno 2/3 (70%) spremnika napunjenog čistom vodom.
– Sve pročistače uređaja temeljito očistite, mlaznice rastavite i očistite ih mekom četkicom ili propirite. Istrošene mlaznice obavezno zamijenite. Sve mlaznice moraju biti istog tipa (osim kod raspršivača).
– Provjerite stanje crpke, pogotovo razinu ulja i tlak u pretkomori.
– Provjerite spremnik, sve cijevi, spojeve, ručice, ventile i usis na pukotine ili curenja.
– Provjerite pravilnu zaštitu kardanskog vratila (sigurnosni lanac i zaštitnu plastiku). U slučaju manjih kvarova, servis će biti dostupan na ispitnom mjestu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije