Cmrečnjakov Silvanac zeleni i Sauvignon, nova vrhunska vina

Na međimurskoj “tijari” vrhunskih vina od danas (srijeda, 25. veljače 2015.) blistaju dva nova bisera, dva vrhunska vina redovite berbe.

Na adresu najvećeg obiteljskog proizvođača vina, obitelji Cmrečnjak u Svetom Urbanu, iz Zavoda za vinarstvo Zagreb, stigla je obavijest i rješenje kako su njihova vina redovite berbe 2014., Silvanac zeleni i Sauvignon toliko dobra da su zadovoljila sve parametre i kriterije i da mogu nositi naziv Vrhunsko vino.

Pohitali smo u Vinariju Cmrečnjak kako bi smo prvi i na licu mjesta dobili podrobnije podatke o ovim, ali i drugim Cmrečnjakovim vinima. Dočekao nas je Marko Cmrečnjak, uzdanica i šmeker obitelji Cmrečnjak, koji da je i htio nije mogao skriti zadovoljstvo rezultatima s analize i ocjenjivanja njihovih vina na Zavodu za vinarstvo u Zagrebu, najcjenjenije ustanove za vina u ovom dijelu Europe.

– Kako ne bih bio zadovoljan, ne dobiva se svaki dan naslov vrhunsko vino, poglavito ne za vina iz redovite berbe kao što su naši Silvanac zeleni i Sauvignon. Tim prije što je lanjska godina bila dosta nepogodna za vinogradarstvo, premda smo mi u obitelji vidjeli kako i takvo “mokro” vrijeme zapravo utječe na kakvoću silvanca, sauvignona, rajnskog rizlinga pa i graševine. Iskreno govoreći vjerovali smo u visoke ocjene, ali ipak nismo očekivali da će oba vina biti vrhunska.

Ova vina spadaju u suha vina, imaju osvježavajući okus, ugodnu sortnu aromu i gotovo idealne alkohole od 11 posto, što je težnja gotovo svih međimurskih vinara. Konzumiraju se u posebnim i svečanim prigodama, a ovih dana će u buteljama krenuti na tržišta, rekao nam je “vitez Marko”, ponosan ali skroman kada su u pitanju riječi, dodavši kako su i rizling rajnski i graševina izvrsni, te je realnost da i ona dobiju dobre ocjene na izložbama i sajmovima u Domovini i svijetu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije