Zatražite povrat poreza ako živite u potpomognutim područjima

Stanovnici međimurskih općina – Podturen, Orehovica, Domašinec, Selnica, Štrigova, Gornji Mihaljevec, Mala Subotica, Pribislavec, Kotoriba i Belica te grada Mursko Središće dobit će veći povrat poreza na dohodak jer žive u potpomognutim područjima.

Razlog tome je što su somenute lokalne samouprave od 1. siječnja 2014. godine razvrstane u II. skupinu po stupnju razvijenosti prema posebnom propisu o regionalnom razvoju Republike Hrvatske.

Na osnovu toga svi koji su u 2014. godini imali prijavljeno prebivalište i boravili na području spomenutih općina i grada, a iz plaće ili ugovora platili porez na dohodak, mogu na temelju godišnje porezne prijave ostvariti povrat poreza na dohodak s osnova povećanja osobnog odbitka (osnovni osobni odbitak za II. skupinu po stupnju razvijenosti u 2014. godini iznosi 2.700,00 kuna, umjesto 2.200,00 koji je korišten kod obračuna akontacije poreza, a priznaje se samo u godišnjem obračunu poreza na dohodak na temelju podnesene godišnje porezne prijave).

Pravo na povrat poreza ne mogu ostvariti umirovljenici koji su platili porez na dohodak samo na mirovinu, jer je osobni odbitak za umirovljenike bio viši od osnovnog osobnog odbitka za II. skupinu po stupnju razvijenosti, odnosno u 2014. godini iznosio je 3.400,00 kuna.

Podsjećamo da se godišnje prijave mogu predati najkasnije do kraja veljače 2015. godine. Obrazac/kalkulator za popunjavanje porezne prijave može se naći i popuniti na internetu, a oni kojima nije dostupan internet, obrazac godišnje porezne prijave mogu kupiti u knjižari i popuniti ga kemijskom olovkom, te uz godišnju prijavu priložiti potrebne dokumente.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije